Jesu li kamenolom i ljudski faktor krivi za stravičnu situaciju u Donjoj Jablanici?

Region

Vijest o katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini odjeknula je širom svijeta. Mnogi se pitaju da li je sve moglo da bude preduprijeđeno, te jesmo li mogli da naučimo na onim od deceniju prije. No, u javnosti se duži vremenski period raspravljalo među aktivistima o gradnji kamenoloma u šumi iznad Donje Jablanice.

Samo na području Jablanice u poplavama i odronima poginulo je 16 osoba, dok su se u Fojnici utopile tri osobe pa se ukupan broj smrtno stradalih popeo na 19. No, kako kažu nadležni strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

Naime, u Donjoj Jablanici srušen je veliki broj kuća, urušene su prometnice, mostovi, čak i željeznička pruga. No, puno se špekuliše o uzroku te da li je kamenolom uzrok katastrofe.

Kamenolom je otvoren nakon rata, a sinoć se nakon obilnih kiša sručio na naselje. Eko akcija se oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Da li je gradnja kamenoloma višestruko uvećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici? U šumi iznad Donje Jablanice, nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon sinoćnjih obilnih kiša sručio na naselje”, naveli su na Facebooku.

Na ovu temu razgovarali smo sa Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova BiH.

“Nekoliko hiljada tona iz tog kamenoloma je napravilo jedan strašan udar na cijelo nasalje. Voda sa tim kamenjem preplavila drugi dio naslova. Kamenelom je napravio dio brane i onda se voda slila u jednu dolinu. Ljudi su podijelili svoja teška iskustva. U roku od minute se sve desilo. Desilo se oko dva sata iza ponoći. Ne bih da politiziram, čudno je političko vrijeme. Mora se utvrditi na koji način sve to funkcionište. Kamenelom je bio veliki problem. Da li je to priroda svojom snagom, ali ovo što imamo na terenu je užasno”, kazao je Konaković.

“Vlast ima obavezu da učini ono što može. Da utvrde koliko je kamenolom siguran ili ne. Nije bila posljedica izlijevanja rijeke. Dešavala se su se strašne katastrofe u mnogo snažnijim zemljama. To je jako teško prevenirati. Institucije imaju svoju odgovornost. Mislim da je bilo nemoguće spriječiti”.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak u razgovoru za N1 je otkrio kako je na terenu i kriminalistička policija koja istražuje kako je došlo do klizišta.

“Žalosno je ovo što se desilo, sve nas je iznenadilo. Padavine nisu bile toliko obilne da bi se ovo desilo, nešto je po srijedi. Tu je i kriminalistička policija koja je tu da utvrdi zbog čega se dogodilo klizište”, naveo je Isak.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH kazala je da istraga treba da pokaže šta se moglo da uradi, a nije se uradilo.

“Neka istraga pokaže da li je moglo šta prije da se uradi i da li se moglo na vrijeme reagovati, ali postavlja se pitanje ko može protiv prirode i da li je zaista bilo moguće predvidjeti takvu situaciju? Nemojte u svemu tražiti krivca, nemojte u svemu tražiti nečiju odgovornost. Mislim da svi u ovom trenutku moramo biti složni i ujedinjeni da što prije otklonimo posljedice poplava koje su pogodile naše općine u BiH i da svima onima koji su povrijeđeni pružimo adekvatnu pomoć, a da sve porodice koje su nekoga izgubile u nama pronađu utjehu i razumijevanje”, naveo je Nešić.

Potom je dodao:

“Vidio sam taj kamenolom i zaista ne znam da li neko ima dozvolu za njegovopostohanje. Odmah da kažem da sam protiv nelegalne sječe šuma, uništavanja korita rijeka i svega onoga što može dovesti do prirodne katastrofe i ugroziti okolinu u kojoj žive ljudi. Apsolutno sam za red i da odgovaraju svi oni koji krše zakone”, naglasio je Nešić.n1info.ba