Mlada naučnica iz Srbije dobila prestižno priznanje: Nikolina Kastratović među najboljima u svetu

Region

Nikolina Kastratović, dvadesetosmogodišnja istraživačica sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, ponosno je stala rame uz rame sa najistaknutijim svetskim naučnicima, nakon što je osvojila prestižno priznanje “Young Talents” za 2023. godinu, koje dodeljuje renomirani Coehar (Center of Excellence for the acceleration of Harm Reduction) i Univerzitet u Katanji, Italija. Ovo priznanje, osim za karijeru mlade naučnice, predstavlja i veliki korak napred za srpsku naučnu zajednicu na svetskoj sceni.

Međunarodno priznanje na EUROTOX 2024 konferenciji u Kopenhagenu
Nikolina je svoj rad, koji menja način na koji posmatramo štetnost pušenja, predstavila na prestižnoj EUROTOX 2024 konferenciji u Kopenhagenu. Njeno istraživanje izazvalo je veliku pažnju međunarodnih stručnjaka iz oblasti toksikologije i medicinskih istraživanja, postavivši Srbiju na mapu ključnih inovacija u oblasti smanjenja štetnosti pušenja.

Istraživanje koje menja pravila igre
Rezultati istraživanja Nikoline Kastratović jasno pokazuju da duvanski dim cigareta drastično smanjuje regenerativni potencijal matičnih ćelija, dok uređaji poput IQOS-a, koji emituju aerosol umesto dima, imaju znatno blaži negativan uticaj. Ovi nalazi otvaraju nove mogućnosti za diskusije o smanjenju štetnosti i prelasku na bezdimne alternative.

Cigarete ozbiljno ometaju zaceljivanje tkiva, preživljavanje i sposobnost ćelija da se razmnožavaju, dok uređaji koji emituju aerosol pružaju ćelijama veći kapacitet za borbu protiv inflamacije i regeneraciju oštećenja. Ovi rezultati pokazuju potencijalne prednosti prelaska na manje štetne alternative, što može biti ključna informacija u budućim diskusijama o smanjenju štetnosti od pušenja.

Ko je Nikolina Kastratović?
Nikolina Kastratović, asistent na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, već je ostavila značajan trag u svetu nauke. Pod mentorstvom prof. dr Vladislava Volarevića, vodećeg stručnjaka u oblasti redukcije štetnosti, Nikolina je objavila pet naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima, fokusirajući se na poređenje tradicionalnih cigareta i uređaja za grejanje duvana. Njena posvećenost istraživanju i neprekidna želja za učenjem stavljaju je u sam vrh mladih naučnika koji će oblikovati budućnost nauke u Srbiji i svetu.

(Telegraf.rs)