Krak polarnog vrtloga ide ka Evropi i DONOSI NAM LEDENO VREME: Stiže nam i sneg! Meteorolog otkrio i kada

Region

U oktobru očekujemo dve faze – Miholjsko leto i hladniji period s hladnim arktičkim vazduhom
U drugoj polovini oktobra i početkom novembra očekuje se znatno hladniji period s mogućim prvim snegom već početkom novembra

Sudeći prema dugoročnijim prognozama u oktobru mesecu imaćemo dve faze – Miholjsko leto i hladniji period koji će poslati krak polarnog vrtloga prema našem kontinentu i koji će doneti hladan arktički vazduh.

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) saopštio je da nas narednih dana čeka pravo letnje vreme, a onda sledi obrt! Tačnije, od četvrtka do subote u Srbiji će vladati letnje temperature, sa najvišom od 33 stepena u petak, a već u subotu stiže drastična i nagla promena vremena, sa padom od čak 10 do 15 stepeni Celzijusovih.

Kraj septembra i početak oktobra donosi naglu promenu vremena, najavljuju naši meteorolozi. U samo jednom danu, za vikend, temperatura će pasti za čak 15 stepeni, a trend pravog jesenjeg vremena preliće se i na početak oktobra.

– Kroz „bečka vrata“ će ponovo proći hladniji vazduh krajem meseca, poslednjeg vikenda u septembru. Početkom oktobra će biti svežije sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od oko 20 stepeni. Jutra će biti prohladna, dok će vazdušni pritisak biti u postepenom porastu tako da će doći do nove stabilizacije vremena. U toku prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, očekuje se ponovo manji porast temperatura uz stabilno vreme. Imaćemo kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama od oko 25 stepeni – rekao je ranije meteorolog Ivan Ristić.

Smena oblaka i sunca obeležiće početak oktobra sa prijatnim temperaturama do 22 stepena Celzijusovih. Kako najavljuje meteorolog Ristić, stabilizacija vremena očekuje nas već krajem prve dekade oktobra, doći će do porasta vazdušnog pritiska i period pravog Miholjskog leta.

– Temperature će ići i do 25 stepeni Celzijusovih – prognozira Ristić.

Ipak, prema pokazateljima nekih parametara u drugoj polovini oktobra i početkom novembra do imati znatno hladniji period, piše Ristić.

– ECMWF model ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Ove jeseni cirkulacija na planeti, a naročito iznad Evrope je promenjena. Postoji evidentna orijentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha – piše Ristić.

Balkan nije više najtoplija tačka, prvi sneg početkom novembra
U uključenju u “Jutro na Blic” Ristić istakao je da nas prvi sneg može iznenaditi već početkom novembra.

– Nismo još presekli po tom pitanju, ali najverovatnije će sneg pasti u novembru. Ova jesen i zima bi trebalo da budu dosta hladnije nego prethodne godine – kaže Ristić.

Meteorolog napominje i da je na planeti Zemlji došlo do promene cirkulacije, te da Balkan više neće biti najtoplija tačka.

– Modeli pokazuju da će, nakon 14 meseci u toploj varijanti, Balkan sada biti u hladnijoj varijanti – kaže Ristić.

Meteorolog ističe da ćemo ove jeseni imati prilike da nosimo i jesenju garderobu, ali da je najbolje da se oblačimo slojevito!

Prosečne temperature vazduha za oktobar
Podsetimo, prosečne temperature vazduha u oktobru za Beograd su:

za prvu dekadu minimalne od 9 do 12, maksimalne od 19 do 22 stepeni
za drugu dekadu najniža prosečna temperatura je od 9 do 12, najviša od 16 do 20 stepeni
za treću dekadu minimalna je od 5 do 9 stepeni, maksimalna od 14 do 18 stepeni.

blic.rs