POD OVIM IMENOM SE KRIO BORA ĐORĐEVIĆ Stihove jedne pesme nikada nije potpisao, već je autor ova žena, a evo zbog čega

Uncategorized

POD OVIM IMENOM SE KRIO BORA ĐORĐEVIĆ Stihove jedne pesme nikada nije potpisao, već je autor ova žena, a evo zbog čega

Nedavno preminuli rok muzičar Bora Đorđević (72) osim što je pisao tekstove za svoje albume i kolege iz istog muzičkog pravca, napisao je mnogo hitova koje su otpevali narodnjaci. Stideći se što zadire u narodnjački resor, te tekstove je potpisivao imenom svoje, sada već preminule supruge Dragane, žene iz prvog braka.

Novokomponovana pesma, koja je svojevremeno bila veliki hit “Nek me ne zaborave devojke sa Morave”, potekla je iz pera frontmena Riblje čorbe. Nju je otpevao Čačanin Srećko Jovović, koji je 1989. godine nastarado u stravičnom udesu na Ibarskoj magistrali.

Pevač kratkog veka i večitih hitova je ovu numeru 1986 snimio za tadašnji Diskos, a kao autor pesme se navode Dragana Ivić i Mila Janković. Dragana Ivić je ime njegove prve supruge, odnosno pseudonim pod kojim je Bora proslavio brojne narodnjake.

Srećko Jovović je rođen 1951. godine u selu Donja Gorevnica kod Čačka, a odrastao i živeo u obližnjem Zablaću. Iza njega su ostali hitovi Oprostiću još jednom, Oženi se brate moj, U vojsku se sin ispraća, Vratiću se jednog dana i mnoge druge.

Među njima je i pesma “Stani malo kafanski sviraču” koje su izveli mnogi muzičari, a sastav “Spomenari” u originalnoj verziji. U toj je pesmi Bora ponajbolje opisuje naličje života ljudi koji žive od mizičkog dinara.

I pesma Šabana Šaulića “Preskočiću tarabu i jarak” , odnosno “Prikrašću se tebi pod prozore” deo je pesničkog opusa Bore Čorbe. Šaban je pesmu snimio 1985. za Jugodisk.

kurir.rs