Glavobolje za Piksija, ko će igrati u Ligi nacija za Srbiju?

Region

Velike probleme imaće selektor Dragan Stojković Piksi da sastavi respektabilnu reprezentaciju, koja će debitovati u “A” diviziji Lige nacija.

Srbija je razočarala na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, selektor Dragan Stojković Piksi bio je pred smenom, ali se ipak zadržao na klupi Orlova. I predvodiće reprezentaciju u narednim izazovima, prvi je takmičenje u „A“ diviziji Lige nacija.

Već 5. septembra Srbija će dočekati evropskog prvaka Španiju, tri dana kasnije sledi gostovanje Danskoj. Od onih koji su nastupali na kontinentalnom šampionatu samo se kapiten Dušan Tadić zvanično oprostio od reprezentacije, pitanje je hoće li to učiniti još neko od starijih igrača.

Bilo kako bilo, bliži se novo okupljanje Orlova, uskoro treba očekivati i spisak selektora Stojkovića. U međuvremenu, Sport klub je analizirao učinke momaka koji su predstavljali Srbiju na Evropskom prvenstvu, izuzev pomenutog Tadića. A bilo je dosta promena tokom letnjeg prelaznog roka… Krenimo redom.

Predrag Rajković

Golman reprezentacije Srbije, prvi izbor Dragana Stojkovića Piksija na Evropskom prvenstvu, krenuo je po arapske milione. Potpisao je ugovor sa Al Itihadom iz Saudijske Arabije, plaćen je 8 miliona evra Majorci. Posle sezona u ligama velike petorke, konkretno francuskom Renu i već pomenutoj Majorci, otišao je na Bliski istok.

Njegova zarada će svakako biti drastično veća nego do sada, ali pitanje je u kakvoj će formi dočekati reprezentativne obaveze, najpre u Ligi nacija početkom septembra. Nema dileme da će Rajković biti startna jedinica svog novog kluba, u sezoni koja počinje 24. avgusta.

Đorđe Petrović

O njegovom odlasku iz Čelsija naširoko se piše. Navodno, Petrović je prvi i jedini iz sadašnjeg sastava Plavaca kojeg je novi menadžer Enco Mareska precrtao. Sve i da bude tako, nema sumnje da će Petrović lako pronaći novi klub, verovatno u ligama velike petorke.

 

Ukoliko ostane u Čelsiju, ovaj momak će kao i do sada vredno raditi i čekati svoju šansu, ukoliko ne bude tako, od velikog značaja biće izbor novog kluba. I od toga mnogo zavisi što se tiče njegove forme i budućeg doprinosa reprezentaciji.

Vanja Milinković-Savić

Sve do početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj bio je startna jedinica, ali je to mesto potom prepustio Rajkoviću. Ipak, ostao je u Torinu, u veoma jakoj ligi, nema dileme da će biti startni golman i da od njega mnogo toga zavisi u igri Bikova. Nameće se i logičan zaključak da bi Vanja trebalo ponovo da bude startni golman i reprezentacije Srbije.

Neki drugi argumenti ne idu mu baš u prilog, posebno činjenica da se tokom slobodnog dana na EP u Nemačkoj, a pred meč protiv Danske, u kafani u Minhenu potukao sa jednim srpskim navijačem…

Strahinja Pavlović

Ovaj momak je nastavio sa fudbalskim razvojem, a ponovo je u ligama velike petorke. I to u klubu slavnog imena i tradicije, Milanu. E, sad, ostaje otvoreno pitanje kako će se tamo snaći, konkurencija je sigurno paklena.

Prvi meč svog tima protiv Torina, na startu Serije A, Palović je odgledao sa klupe. Nije odbrana roso-nera bila impresivna, Bikovi su imali i dva gola prednosti, pa nije nemoguće da Pavlović ubrzo dobije šansu u startnoj postavi.

Nemanja Stojić

Jedan od najboljih defanzivaca u Super ligi prošle godine dobio je status reprezentativca i u transferu vrednom milion evra iz TSC-a preselio se, bolje rečeno, vratio se u Crvenu zvezdu.

 

Od pet mečeva u Super ligi na startu sezone odigrao je četiri, u sva četiri nejgov tim bio je prilično ubedljiv. Na klupi je ostao samo u remiju protiv Mladosti iz Lučana. Ipak, pravi test njegovih vrednosti videćemo u evropskim duelima, već protiv norveškog Bode Glimta, oni će biti lakmus papir i za selektora Stojkovića.

Nikola Milenković

Posle sedam fantastičnih godina u Fiorentini, došao je red na promenu sredine. Milenkovićevi kvaliteti nikad nisu bili upitni, snažni štoper izabrao je Premijer ligu i nekadašnjeg prvaka Evrope Notingem Forest. I naravno, i on će kao i Pavlović imati strašnu konkurenciju.

U premijernom duelu Šumara nije bio u protokolu, videćemo kako će se stvari ubuduće odvijati. Za srpsku selekciju ne bi bilo dobro da najupozdaniji igrač odbrambene linije nema minute. Doduše, i takav bi sigurno bio prvi izbor, pre konkurencije, što opet dovoljno govori o problemima Orlova.

Miloš Veljković

Ovaj momak je u Verderu od februara 2016. godine, za tim iz Bremena u međuvremenu odigrao je čak 226 utakmica. I one su potvrda njegoivh vrednosti. Prošle sezone je uglavnom bio standardan u Bundesligi, bio je i izbor selektora Stojkovića u sva tri duela na Evropskom prvenstvu.

Nema razloga da tako ne bude i ove sezone, Veljković bi trebalo da bude jedan od nosilaca igre Verdera, koji će sezonu početi utakmicom Kupa Nemačke protiv Energija u Kotbusu, koliko večeras.

Srđan Babić

Činjenica da ruski timovi zbog dobro poznatih okolnosti ne nastupaju u evropskim takmičenjima svakako je i dodatni problem za igrače u ovoj ligi. Pa i za one iz Srbije. Dobra stvar je činjenica da je Babić standardan u moskovskom Spartaku, kojeg sa klupe predvodi Dejan Stanković.

I sigurno je da zaslužuje mesto u reprezentaciji Srbije i po ovim kriterijumima, ali će verovatno biti van startne postave za one najvažnije duele. U Ligi nacija Stojković će moći i da eksperimentiše i da dosta toga proba, pa i da se uveri u Babićevu formu.

Uroš Spajić

I on je bio standardan kod Vladana Milojevića od starta sezone, ali su dueli u Super ligi Srbije zaista daleko ispod nivoa evropskog fudbala. A reprezentacija traži upravo takav kvalitet. Pored toga, u prethodna četiri meča kapiten Crvene zvezde pokazivao je i znake slabosti, imao je nekoliko kikseva, ali sve bi to mogao da popravi protiv Bode-Glimta.

Ukoliko bude u startnoj postavi, s obzirom na to da je iz Zenita na pozajmicu stigao slovenački reprezentativac Vanja Drkušić. Ukoliko ne bude u 11, to bi već bio alarm i za Dragana Stojkovića pred naredni reprezentativni spisak.

Filip Mladenović

Napunio je 33 godine, ali i dalje igra na visokom nivou. Nezamenljiv je u Panatinaikosu na svojoj poziciji, činjenica je i da Srbija nema boljeg levog beka. I to godinama unazad.

Da li je vreme za oproštaj, da li Mladenović treba da odmori i da preskoči mečeve Lige nacija, a da Stojković pruži šansu nekom drugom na njegovoj poziciji, saznaćemo uskoro. Po kvalitetu, odnosu prema igri i dresu sa državnim grbom, Mladenović uopšte nije upitan. Naprotiv!

Nemanja Maksimović

Promenio je klub, posle sedam godina i zemlju, iz Španije Maksimović je kao slobodan igrač iz Hetafea prešao u Panatinaikos. Među atinskim zelenima nekadašnji zlatni Orlić se još uvek traži.

Jeste odigrao sve četiri utakmice za svoj novi tim, ali nijednom nije bio sve vreme na terenu. Naprotiv, u ta četiri meča sakupio je ukupno 113 minuta. Nije loše, ali svakako može i bolje.

Nemanja Gudelj

Od 2019. godine Gudelj je u Sevilji i nema nameru da menja sredinu. Standardan je član ovog tima, čiji je dres nosio 194 puta. Sevilaj je igrala i bitnu ulogu u Evropi, ali je poslednju sezonu završila u donjem delu tabele, tek na 14. mestu, dok je u Evropi u grupnoj fazi Lige šampiona osvojila tek dva boda.

Ekipa jeste u padu, ali je Gudelj svakako standardan i jedan je od nosilaca ovog tima. Odigrao je i svih 90 minuta u prvom susretu La Lige u remiju na strani protiv Las Palmasa (2:2).

Srđan Mijailović

I on je pošao za arapskim milionima. Sada je već u godinama kad treba da se naplati, mada svakako ni njegova primanja u Crvenoj zvezdi nisu bila zanemarljiva. Ipak, daleko više će zarađivati u Al Vaslu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde mu je trener Miloš Milojević.

Odlazak u ove zemlje uglavnom znači i pad forme, ne bi bilo čudno da Mijailović izgubi status reprezentativca.

Ivan Ilić

Ovaj momak trebalo bi da bude budućnost srpske reprezentacije u narednim sezonama. Napunio je 23 godine, a već je standardan u Torinu, članu Serije A.

Iako još uvek prilično mlad, Ilić ima već 126 utakmica u italijsnkom fudbalu, između ostalog odigrao je i oba susreta ove sezone za Torino, u Kupu Italije i Seriji A. Nema dileme, ovaj momak mora da bude oslonac nacionalnog tima u narednim sezonama.

Lazar Samardžić

Isto što važi za Ilića, važi i za Samardžića. Usput, napokon je i transfer saga momka rođenog u Berlinu 2002. godine završena, karijeru će nastaviti u Atalanti. Samardžić je u međuvremenu odbio ponude Intera i Milana, ali se i zahvalio svom agentu na saradnji, zanimljivo ocu Mladenu.

Sezonu je krenuo u Udinezeu, u Kup meču protiv Avelina odigrao je 27 minuta, nije ga bilo ni u protokolu na startu Serije A protiv Bolonje, tada je već potpisivao ugovor sa timom iz Bergama.

Sergej Milinković-Savić

Šta novo reći o ovom momku. Sada je već činjenica da mnogo bolje partije pruža nego u dresu reprezentacije. Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj je lutao, bio je starter protiv Engleske, odigrao tek 27 minuta u duelu sa Slovenijom i samo četiri protiv Danske. Lutao je i sa njegovom ulogom na terenu selektor Stojković.

Što se tiče kluba, Sergej je nastavio sa sjajnim partijama u saudijskom Al Hilalu, sa kojim je osvojio Super Kup ove zemlje, pobedivši Al Nasr Kristijana Ronalda. U tom meču nekadašnji prvotimac Vojvodine postigao je i gol.

Mijat Gaćinović

I on bi morao da popravi formu ukoliko želi da igra zapaženiju ulogu u reprezentaciji Srbije. Jeste nastupao u sva četiri meča AEK-a u kvalifikacijama za Ligu konferencije, ali je njegov tim senzacionalno eliminisan od jermenske ekipe Noa.

I to nešto govori, mada sigurno Gaćinović nije direktan krivac. Nijedan od četiri evropska meča nije odigrao do kraja, a nije ga bilo ni među starterima u prvom meču Atinjana u grčkom šampionatu protiv OFI Krita.

Saša Lukić

U najboljim je godinama, i Lukić bi trebalo da bude velika snaga reprezentacije Srbije. Nastupa u, bez dileme, najjačoj ligi na svetu i u svom Fulamu je standardan. Prošle sezone odigrao je 28 utakmica za tim iz Londona, bio je starter i u nesrećnom porazu od Mančester junajteda na Old Trafordu.

 

I bio je jedan od boljih na terenu. Oko njegovog imena ne bi smelo da bude nikakve dileme kad Stojković bude sastavljao spisak.

Veljko Birmančević

Jedan od srpskih igrača sa najkonkretnijim učinkom prošle godine. Bio je najbolji igrač češkog šampionata, osvojio je duplu krunu, bio sjajan sa Spartom iz Praga i u Evropi. I sve to uz fantastičan učinak, na 48 utakmica postigao je 22 gola, imao i 13 asistencija. I ovu sezonu počeo je fantastično, na osam mečeva postigao je pet golova, ima i dve asistencije.

Jedan je od najzaslužnijih za plasman Sparte u plej-of za Ligu šampiona, gde će igrati protiv svog bivšeg tima, švedskog Malmea, prve stanice po odlasku iz beogradskog Čukaričkog. Jednostavno, za ovog momka mora da bude mesta u reprezentaciji Srbije, najverovatnije i među starterima. Zašto to ranije nije bio slučaj, pitanje je za selektora Stojkovića.

Dušan Vlahović

O njegovim fudbalskim kvalitetima suvišno je govoriti. O njegovom učinku u reprezentaciji treba da se govori. Prvi napadač reprezentacije, koji nije postigao gol niti asistirao na Evropskom prvenstvu, tu nešto dakle nije štimalo.

Da li nije bio u formi, da li mu nije odgovaral taktika selektora Stojkovića, da li nije imao ko da ga spoji sa golom? Verovatno od svega po malo. Ali, Vlahović mora da bude jedan od ključnih igrača Srbije. I mora da nastavi da trese mreže u Juventusu. Koliko već večeras na premijeri torinskog tima u Seriji A protiv povratnika u elitu, Koma.

Luka Jović

Dobio je „devetku“ u Milanu, što je veliko breme. Hoće li se momak koji je nemilosrdno tresao mreže u Ajntrahtu, koji je bio član Real Madrida i Fiorentine, sa tim izboriti, i da li uopšte ima kapacitet za to, ostaje da vidimo.

Kad kažemo kapacitet, njegov talenat i fudbalski kvaliteti nisu sporni, ali odnos prema igri očigledno jeste. Milanova devetka morala bi da trese mreže u klubu u kontinuitetu. Početak nije bio dobar, jeste Jović imao ulogu startera, ali je zamenjen u 60. minutu protiv Torina, u tom momentu njegov tim je imao zaostatak…

 

Aleksandar Mitrović

 

 

 

Za njega važi isto što i za Vlahovića, popularni Mitar morao bi da bude oslonac reprezentacije. Tek mu je 29 godina, najbolji je strelac u istoriji Orlova, toliko toga doneo je reprezentaciji. I njega je koštao odlazak u Saudijsku Arabiju, gde je doduše nastavio da trese mreže u Al Hilalu, da osvaja trofeje, ali…

Pogodio je dva puta i protiv Al Nasra u finalu super Kupa ove zemlje, jednom asistirao. Jasno je ipak svima da je kvalitet u Arabiji daleko ispod evropskog nivoa, iako u toj ligi igraju svetske zvezde. Oseća se to i u reprezentaciji Srbije prilikom nastupa Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića.

Filip Kostić

Povredio je ligamente na Evropskom prvenstvu i još uvek se oporavlja. Bio je nekoliko puta na izlaznim vratima u Juventusu, ali ga u Torinu drži odličan ugovor. Nije se naigrao prošle sezone, iako ima 33 utakmice, bez postignutog gola, sa samo četiri asistencije.

 

 

Daleko od onoga na šta nas je navikao, odražava se to naravno i na učinak u reprezentaciji. Kako sada stvari stoje, propustiće mečeve u Ligi nacija u septembru, ali biće to prilika za neke druge momke da se nametnu selektoru Stojkoviću.

Andrija Živković

Pronašao je sebe u dresu PAOK-a, sa Solunjanima je osvojio titulu šampiona Grčke. Odigrao je svih pet mečeva za crno-bele ove sezone, postigao i jedan gol. Njegova forma nije upitna, ali PAOK neće igrati u Ligi šampiona.

Smeši im se rang niže, odnosno Liga Evrope, za koju će se boriti protiv irskog Šamrok roversa. Što se tiče reprezentacije, i njegova uloga bila je nedefinisana na Evropskom prvenstvu. Nema dileme da bi trebalo da bude na spisku za septembarske izazove Orlova.

Petar Ratkov

Posle fantastične sezone u TSC-u prešao je u Salcburg, u međuvremenu izabrao i da igra za reprezenatciju Srbije (mogao i za Hrvatsku). Sezona u Austriji bila je solidna, iako nije bio prvi izbor, pa i pored činjenice da Salcburg nije postao prvak, posle dužeg vremena. Ipak, na pragu je plasmana u Ligu šampiona, kroz stazu pratilaca eliminisao je Tvente, poslednja prepreka je Dinamo Kijev.

Odigrao je 21-godišnji Ratkov na početku sezone šest utakmica, sakupio je 263 minuta, bez golgeterskog učinka. Za reprezentaciju Srbije mora bolje. U njegovim, a bio je najmlađi član Orlova na EP, bitno je da svaku šansu iskoristi.

sportklubn1info.rs