Operacija US Open i povratak na prvo mesto! Ovo je Novakov plan da zapuši usta svima, i to tamo gde ga dugo nisu puštali

Region

Novak Đoković vraća se ove godine u Sjedinjene Američke Države. Tamo gde ga dugo nisu puštali bi srpski teniser mogao da se vrati na teniski tron.

Novak Đoković je nedelju dana na odmoru. Posle poraza u finalu Vimbldona, srpski teniser je odlučio da predahne, pre nego što počne pripreme za američki turneju.

Posle gotovo dve pune godine osvajač 23 grend slema vratiće se u Sjedinjene Države, u koje nije mogao da putuje u prethodnom periodu kao nevakcinisani inostrani državljanin.

Ipak, propisi su promenjeni i – Novak se vraća

Još po okončanju grend slema u Londonu, Đoković je saopštio da će pre US Opena igrati još samo u Sinsinatiju.

U nedelju se zvanično povukao sa Rodžers Kupa, kako su saopštili organizatori – zbog umora.

– Uvek sam uživao u vremenu koje sam provodio u Kanadi, ali sam razgovarao sa svojim timom i verujemo da je ovo najbolja odluka koju sam mogao da donesem – objasnio je srpski tenis.

Dakle, naredni turnir na kojem će Đoković igrati biće Sinsinati, koji je na programu od 13. do 20. avgusta.

Na njemu nije učestvovao od 2020. godine, kada su se zbog pandemije virusa korona mečevi igrali u Njujorku. Srbin je tada osvojio drugu titulu.

Na američko tlo vratiće se prvi put posle 12. septembra 2021. godine. Tog dana bio je na korak do kalendarskog grend slema – poduhvata koji u tenisu nije viđen od 1969. kada je Rod Lejver osvojio sva četiri najvažnija turnira.

Ipak, u finalu je izgubio od Danila Medvedeva. I to maksimalnim rezultatom.

Sasvim sigurno je to bio jedan od najbolnijih poraza u karijeri Đokovića, međutim te nedelje dogodilo se i nešto ravno čudu, što će Novak pamtiti do kraja života – publika u Njujorku konačno je bila na njegovoj strani.

Upravo na mestu na koje ga dugo nisu puštali, Novak će pokušati da se vrati na teniski tron. Ovoga puta neće se boriti za kalendarski grend slem – pošto je posle titula na Australijan openu i Rolan Garosu, zaustavljen u finalu Vimbldona. Ali hoće za izjednačenje rekorda Margaret Kort od 24 grend slema i za prvo mesto na ATP listi.

Naime, Đoković trenutno zaostaje svega 580 bodova za prvim reketom sveta Karlosom Alkarasom, a na predstojećim turnirima neće braniti nijedan. To znači, da Novak može samo da napreduje.

Kada je o mlađanom Špancu reč, on je već izgubio 300 bodova jer nije branio finale Hamburga. Izvesno će ostati i bez 150 koje je zaradio prošle sezone u Umagu, jer nije na spisku prijavljenih igrača.

Alkaras nije beležio značajne rezultate na turnirima koji su prethodili grend slemu u Njujorku. Na Rodžers kupu je izgubio odmah u drugom kolu, što znači da će braniti svega 10 poena. U Sinsinatiju je igrao četvrtfinale, koje mu je prošle godine donelo 180 bodova. Podsećamo, titula na oba mastersa vredi 1000 bodova.

Na US Openu će se suočiti sa najvećim izazovom, jer će uz titulu morati da brani i 2000 bodova.

Imaće, prema tome, Đoković veliku šansu da se ponovo zauzme mesto koje mu pripada – i kao ove godine u Australiji – ružnu priču stavi u senku novog uspeha.

sportal.blic.rs