DA LI JE SIGURNIJE ČUVATI UŠTEĐEVINU U BOSANSKIM MARKAMA ILI EURIMA?

Zanimljivosti

U Bosni i Hercegovini, pitanje čuvanja ušteđevine postaje sve važnije, posebno u kontekstu ekonomske nestabilnosti i nepovjerenja prema finansijskim institucijama. Dva najčešće korištena sredstva za štednju su bosanske marke (BAM) i euri (EUR). Ovaj tekst analizira prednosti i nedostatke oba pristupa.

Stabilnost valute
Bosanska marka je vezana za euro po fiksnom kursu (1 EUR = 1.95583 BAM), što znači da je vrijednost BAM stabilna u odnosu na EUR. Međutim, EUR je međunarodno priznata valuta koja se koristi u mnogim zemljama Evropske unije, te se smatra stabilnijom i sigurnijom investicijom u dugoročnom periodu. U slučaju bilo kakvih političkih ili ekonomskih turbulencija u BiH, EUR bi mogao pružiti veću zaštitu.

Inflacija i kamatne stope
Inflacija je ključni faktor koji utiče na vrijednost ušteđevine. U posljednjih nekoliko godina, inflacija u eurozoni je bila relativno niska, dok je BiH imala veće fluktuacije. Također, kamatne stope na štednju u BAM su često niže u odnosu na one u EUR. To znači da štednja u EUR može biti isplativija u smislu zarade od kamate.

Pristup i likvidnost
Mnogi građani BiH preferiraju čuvanje novca “ispod dušeka” u eurima zbog jednostavnosti i osjećaja sigurnosti. Međutim, ovakav pristup nosi rizik od krađe, gubitka ili oštećenja novca. S druge strane, banke nude različite vrste štednih računa u BAM i EUR, koji su osigurani do određenog iznosa i nude bolji pristup sredstvima u slučaju potrebe.

Mjenjački troškovi
Jedan od ključnih faktora koji treba uzeti u obzir su troškovi mjenjačkih operacija. Ako imate prihod u BAM i redovno mijenjate u EUR, mogli biste izgubiti značajan iznos na provizijama i nepovoljnom kursu. Stoga, za one koji planiraju dugoročnu štednju u EUR, preporučljivo je otvoriti štedni račun u EUR direktno, kako bi se smanjili mjenjački troškovi.

Preporuke
Na osnovu gore navedenih faktora, može se zaključiti da je štednja u EUR generalno sigurnija opcija za one koji žele dugoročnu stabilnost i zaštitu od inflacije. Međutim, važno je diversifikovati sredstva i razmotriti kombinaciju štednje u BAM za svakodnevne potrebe i EUR za dugoročnu sigurnost. Također, ulaganje u banke pruža dodatni nivo sigurnosti i zaštite, što je ključni faktor u osiguranju finansijske stabilnosti.

Konačno, odluka o tome u kojoj valuti čuvati ušteđevinu zavisi od individualnih preferencija, finansijske situacije i ciljeva štednje. Savjetovanje sa finansijskim stručnjakom može dodatno pomoći u donošenju informisane odluke koja najbolje odgovara vašim potrebama. crna-hronika.info