Rodila u 66. godini, pa je društvo osudilo: Adrijana je po svaku cenu želela da ima svoje dete

Svijet

Danas je Eliza tinejdžerka koja se nada da će ići i na fakultet

Da za roditeljstvo nikad nije kasno, iz raznih okolnosti neko na ovaj ili onaj način kasnije dođe do potomstva. Tako jedna Rumunka nije htela da odustane od toga da bude majka.

Adrijana Ilijesku je rodila ćerku u 66. godini, što ju je dovelo do upisivanja u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariju majku na svetu, piše “Bright side”. O njenoj priči se naširoko polemisalo u medijima.

Kada se Adrijana udala, njen suprug bio je apsolutno protiv dece, što je dovelo do toga da se taj brak rasprsne i da svako krene na svoju stranu. Sve svoje vreme i pažnju usmerila je na nastavnički posao na univerzitetu u Rumuniji. Pokušavala je ona da zatrudni, čak devet godina se borila od neplodnosti i svi njeni pokušaji su bili bezuspešni. Onda je konačno rešila da ode na vantelesnu oplodnju, iako je bila svesna da je ogroman rizik jer je imala 66 godina. Ipak, njena želja da postane majka i ljubav prema deci nije joj davala prostora i vremena da se premišlja.

Nažalost, nisu svi oko nje podržavali njenu odluku, a jedna grupa prijatelja joj je i okrenula leđa misleći da je to što radi nemoralno.

Zatrudnela je Adrijana sa trojkama, ali su dve bebe umrle u stomaku, dok je treća beba uspela da preživi, ali je morala da se rodi prerano. Dobila je ćerku Elizu koja je dosta vremena provela na odelenju intenzivne nege. Kada je malena očvrsnula, rešila je Adrijana da je krsti, s obzirom na to da je veoma religiozna osoba.

Ipak, mnoge verske organizacije su tvrdile da je odluka da dobije dete u poznim godinama strašno sebična, toliko su je osuđivale da su joj tokom krštenja časne sestre upućivale optužujuće poglede. Adrijana je čula jednu od njih da je bebu nazvala “proizvodom mračnih sila”. Ipak, njena mama smatra da je to dar od Boga.

Ništa Adrijana nije prepustila slučaju, na sve je mislila. Odlučila je da u slučaju njene rane smrti, doktor koji je obavio vantelesnu oplodnju bude devojčici kum i njen zvanični predstavnik do njenog punoletstva.

Mnogi su smtrali da je Adrijana Elizi baba, a ne majka, ali ona nije za to marila. Pošto je već bila u penziji, imala je sve vreme ovog sveta da joj se posveti. U međuvremenu je napisala i više od 25 knjiga za decu.

Eliza jako voli nauku, ponaša se kao i svi tinejdžeri i pobedila je na mnogim školskim takmičenjima. Nada se da će jednog dana ići na fakultet.

Adrijana sada ima 83 godine, oseća se dobro i nada se da će biti tu da vidi svoju ćerku kako izrasta u lepu i vrednu ženu.

(Ona.rs)