Nevreme napravilo haos u Sloveniji: Padao grad veličine teniske loptice, pa i veći

Region

Narandžasti meteo-alarm izdat za celu zemlju

Sloveniju u danas iznenadile dve jake oluje, koje su donele i izuzetno velik grad, javlja 24ur.com.

Pored jakog vetra i pljuskova, nevreme je opet donelo jak grad, i to veličine golf loptice,što je iznenadilo meteorologe.

Pažnja! U centralnom delu zemlje formira se jaka oluja sa snažnim gradom! Tokom nevremena mogući su jaki udari vetra i pljuskovi. Nijedan meteorološki model nije predvideo ovo”, poručili su iz slovenačke Agencije za životnu okolinu (Arso), prenosi Neurje.si.

Komadi grada od šest centimetara

Stanovnici Slovenije su na društvenim mrežama objavili fotografije grada veličine loptice za golf, a neki komadi su imalio promer od čak šest centimetara.

Prvi olujni sistem stvorio se iznad Furlanije-Julijske krajine i premeštao se prema zapadu Slovenije, a u međuvremenu je oslabio. Drugi je nastao iznad centralne Slovenije i premeštao se prema istoku.

Meteorolog Luka Ravnik iz Arsoa za 24ur je rekao da još ponegde može biti jačih udara vetra. Osim narandžastog upozorenja zbog nevremena za delove Slovenije, izdato je upozorenje za celu zemlju zbog velikih vrućina.

U delovima Slovenije probleme pravi i bura, a zbog padavina je moguća velika količina vode na putevima. Vozači u Sloveniji su pozvani da voze oprezno i da se ne zaustavljaju ispod nadvožnjaka i u tunelima.

(Telegraf.rs)