Mladić je napisao knjigu od 50.000 reči koristeći samo oči: Nakon šloga, ostao je zarobljen u svom telu

Region

Ovo ne doživljava kao kaznu, već kao dar

Hauard Viks iz Dartmuta praktično je zarobljen u svom telu i nesposoban da se samostalno kreće, da u potpunosti komunicira i obavlja gotovo bilo kakve i najmanje pokrete, nakon što je doživeo moždani udar, kada je imao samo 16 godina.

Ovaj neurološki sindrom poznat je kao “locked-in” ili sindrom zaključanog čoveka i veoma je redak.

Hauard sada ima 29 godina i uskoro objavljuje svoju prvu knjigu o životu sa ovim sindromom. Sigurno se pitate kako je sa ovom teškom preprekom uspeo da napiše knjigu od 50.000 reči – upravo uz pomoć moderne tehnologije. Hauard je zarobljen u svom telu i jedino čime barata je um, a uz pomoć komjuterske mašine koja očitava njegove pokrete očiju, uspeo je da napiše ovu knjigu za 18 meseci.

Jednom prilikom je podelio svoju misao kako mu moždani udar nije došao kao kazna, već kao dar. On bira da ne vidi loše i da prigrli ono što je dobro.

– Uživao sam u pisanju, naročito o stvarima koje sam imao prilike da lično proživim. Ipak, postao je i stres u nekom trenutku, jer sam sebi stvorio pritisak da moram da završim knjigu, pa nisam imao toliko vremena da uživam. U prvom poglavlju moje knjige, čitaoce upoznajem sa sobom pre šloga. Želim da znaju i ko sam bio pre ovoga i šta sam voleo da radim, čega se sećam, a onda i ko sam sada – napisao je on uz pomoć kompjuterskog očitavanja pokreta očiju, prenosi “Dailymail”.

Sindrom je uzrokovan oštećenjem moždane kore koja sadrži nerve koji prenose informacije drugim delovima tela. Takvo oštećenje obično nastaje usled nedostatka protoka krvi ili krvarenja nakon ozbiljne fizičke traume. Mnogi pacijenti sa ovim sindromi vezani su za krevet i potrebna im je konstantna nega.

– Od trenutka kada sam mogao da pišem, konačno sam bio spreman da napišem knjigu, što mi je bio san – navodi on. Dodao je i da mu je želja da podigne svest o ovom sindromu.

(Ona.rs)