Mamazjanija: Svetlana i Marko Majkić su roditelji četvoro dece, a posle 25 godina i dalje se zaljubljeno drže za ruku. Evo u čemu je tajna

Uncategorized

Brak i porodica zahtevaju dogovor, obostrano razumevanje, poštovanje i poverenje.

Ljubav nije nešto sa čim se rađamo, ona se uči, poručuju psihoterapeuti Svetlana i Marko Majkić, roditelji četvoro dece, koji i posle 25 godina veze slušaju jedno drugo, rade zajedno, a često se, dok šetaju, drže za ruke, čime pokazuju međusobnu privrženost, koja danas uglavnom izostaje, posebno kod mladih parova, koji su sve više usmereni samo na sebe.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Rad na partnerskim odnosima, primarni posao gostiju nove Mamazjanije, zasniva se, između ostalog, na saznanju da svako od nas ima pravo da se oseća dobro, ali da često na to zaboravimo.

„Naš mentalitet i vaspitanje je takvo, da kad god osetimo zadovoljstvo, nama je loše, jer smo naučeni da nije dobro ako smo srećni i da uvek treba da strahujemo, umesto da iskoristimo momente radosti, pa čak i ako kasnije stignu teški trenuci, o kojima ne treba unapred razmišljati“, poručuju naši gosti.

Oni objašnjavaju da je zadatak roditelja da detetu pruže dobar model ponašanja, da ono izraste u stabilnu ličnost, koja se ne plaši da pokaže emocije, niti da živi okružena drugim ljudima. Deca treba da budu sigurna u sebe, ali ne i preterano samostalna, jer to onda često ukazuje na činjenicu da će osoba ostati sama, kao sama sebi dovoljna.

„Stilovi vaspitanja su različiti, ali najvažnije je dete spremiti za socijalizaciju, kada uspostavimo balans između kritika, pohvala i zahteva. Nažalost, nekad je zahteva previše, pa se izgubi kontrola. Takođe, deci treba postavljati granice jer to je za njih zdravo“, pričaju Majkići.

Porodica uglavnom zavisi od odnosa mame i tate, partnera, na kojima je velika odgovornost njenog opstanka. Da bi prevazišli brojne prepreke, nesuglasice, razlike, pristali na kompromise, dogovore, zarad odnosa dvoje ljudi, ali i njihove dece, potrebna je ljubav, koja se uči.

Kako da osvestimo svoja osećanja, misli, želje i da se osećamo dobro u „gužvi“ obaveza, posla, dece, kuće, brojnih odnosa i uloga koje obavljamo svakodnevno?

Koja metoda vaspitanja je najučinkovitija i zašto?

Gde roditelji najčešće greše u vaspitanju dece?

Kako da naučimo da volimo?

Kako da razgovaramo sa decom i da im pokažemo da je potrebno da ispoljavaju emocije i svoje stavove i misli?

Zašto su dobri zdravi konflikti, čemu nas uče?

Zašto je za partnerski odnos, ali i za razvoj dece, važno pokazivati emocije i ljubav?

Roditelji ne smeju da zaborave na sebe, a opet deca moraju biti na prvom mestu, a u brojnim izazovima koje savremeni svet pred nas postavlja, pogubimo se lako u prioritetima. Deca nas, kažu Majkići, uglavnom podsete da treba da mislimo na sopstvena osećanja i da pokazujemo emocije, jer ona prate svaki naš korak i često nas podsete na osmeh, koji čeka u senci namrštenih lica.

zadovoljna.nova.rs