Grad pobio čitava stada, nema automobila koji nije razbijen, na kuće kao da se sručila KIŠA GELERA!

Region

“Imao sam 26 ovaca, sve su bile na otvorenom i sve je grad ubio” – sa knedlom u grlu svedoči Goran Janković vlasnik domaćinstva u Velikom Gradištu, dok meštanka Golupca koja ima 80 godina opisuje da ovako nešto nije videla za ceo svoj život. Izrešetane fasade, ogoljeni krovovi polomljenih crepova, razbijeni prozori kuća i automobila, ali i utučeni usevi samo su neki od stravičnih prizora koje je zatekla ekipa “Blica” dva dana nakon nepogode koja je pogodila ovo područje.

Nevreme praćeno obilnim padavinama i jakim gradom veličine oraha, pa i teniske lopte, napravilo je štetu na seoskom području grada, kao i u samom centru Golupca.

Iako su fotografije i snimci nezapamćenog nevremena tokom prethodna dva dana preplavili društvene mreže, kako su posvedočili reporteri “Blica”, situacija je još teža, a mesta pogođena vremenskom nepogodom u najmanju ruku izgledaju kao posle bombardovanja, čemu smo i sami svedočili.

“Nikada nije bilo gore”
– Sve se tako brzo odigralo, zamračilo se u nekoliko sekundi i preovladao je totalni mrak. Kada smo videli da se upalila ulična rasveta jasno nam je bilo da neće biti obična kiša, jer se isto tako desilo i 2015. godine, kada je takođe bio grad. Bilo je jezivo, nije bilo načina da se reaguje, auto da se zaštiti… ništa, ništa samo možete da gledate i čuvate živu glavu – priča Dina Čučković.

Kako dodaju oni koji su se mogli naći ispred svojih kuća, bilo da već pokušavaju da saniraju štetu ili nemo posmatraju izgubljeno, strahovalo se i za sopstveni život.

– Pogledajte fasadu, ovo će biti treći put da menjam fasadu, to je tuklo kao rikošet. Ja sam se baš uplašila, oluja je trajala nekih petnaestak minuta, a verujte činilo se kao da traje sat vremena. Grad je ulubio roletne pa sam otvorila sam prozor i postavila jastuk kako bih zaštitila prozore i smanjila buku. Užasno je bilo, lupalo je na sve strane. Prava agonija – ispričala nam je Trailović Anđa.

Kako svedoče i oni vremešniji, ovo je prvi put da se ovako nešto desilo. Sa vremenskim nepogodama su se suočavali i pre ali ovakvo nešto nikad nisu videli.

Usevi dotučeni, stoka pobijena

Stanovnici opštine Veliko Gradište su pretrpeli velike materijalne gubitke. Svi usevi – kukuruz, suncokret, pšenica, sve je uništeno. Obično šteta ne bude više od 50 posto, a sada je totalna.

– Tikvice, krompir,luk, paradajz, mirođija… sve, sve je uništeno. Imao sam 26 ovaca, bile su na otvorenom i sve do jedne je grad ubio. Takođe divlje životinje, uvek ste imali bar 50 fazana da ugledate, okrenite se oko sebe nema ništa. Rode smo skupljali mrtve, one nemaju gde da se sakriju – opisao je Goran, koji je jedan od 6 poljoprivrednika ovog mesta kome je oluja uništila useve. Samo jedan od njih ima osiguranje koje kako kaže – tek treba da vide koliki deo totalne štete će pokriti. –

Šteta je ogromna, sve je izgubljeno u jednom danu, u svega 15 minuta.

Neutešni građani apeluju da im se pomogne, u Golupcu je vanredno stanje trenutno, a materijalna šteta je zaista velika, kako smo se na licu mesta uverili.

Neki su već počeli sa radovima na kući kako bi sanirali štete jer im zbog ogromnih rupa na crepovima prokišnjava. Poljoprivrednici su takođe uputili apel jer, kako kažu, ni sami nemaju ideju kako može da se reši ovako nešto.

Podsetimo, nezapamćeno nevreme praćeno gradom koje je pre dva dana protutnjalo Srbijom, napravilo je značajnu materijalnu štetu u pojedinim gradovima naše zemlje. Pored automobila, nastradale su fasade kuća, nameštaj i dvorišta, a šteta na usevima još se procenjuje.

Najjače su pogođeni upravo Golubac, Veliko Gradište, ali i Gornji Milanovac, gde je na porodičnu kuću pala neeksplodirana protivgradna raketa. blic.rs