BOGDAN (7) POGINUO KADA MU JE AUTO PREŠAO PREKO GLAVE Krivični postupak protiv vozača još uvek nije pokrenut (FOTO)

Region

Krivični postupak protiv vozača automobila koji je 13. septembra 2022. godine u Vlasotincu naneo dečaku Bogdanu Gavriloviću (7) smrtonosne povrede još uvek nije pokrenut, saznaje “Blic”. Ali, nakon pristizanja stručne ekspertize komisije veštaka Instituta saobraćajnog fakulteta u Beogradu, slučaj se ipak pomerio sa mrtve tačke. Kako je “Blicu” potvrđeno, Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu će preduzeti dokazne radnje pre donošenja odluke da li će protiv vozača podneti optužni predlog. Evo šta kažu u leskovačkom tužilaštvu.

– Odredbama Zakonika o krivičnom postupku propisano je da se krivični postupak smatra pokrenutim, za krivična dela za koja se sprovodi takozvani skraćeni postupak, tek određivanjem glavnog pretresa ili ročišta za izricanje krivične sankcije od strane suda. Imajući u vidu navedeno, krivični postupak protiv lica M.P. zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, nije još uvek pokrenut. Pre donošenja odluke da li će podneti optužni predlog, tužilac može da preduzme dokazne radnje. U ovom slučaju javni tužilac će i preduzeti dokazne radnje, pa nakon toga doneti odluku – objašnjavaju za “Blic” u OJT Leskovac.

Evo i koje dokazne radnje planira da preduzme leskovačko tužilaštvo.

– Nakon pristizanja novog veštačenja tužilac će preduzeti dokazne radnje saslušanje osumnjičenog, ispit svedoka i druga neophodna veštačenja – kažu za “Blic” u OJT Leskovac.

Kako je “Blic” pisao Bogdan Gavrilović nastradao je u saobraćajnoj nesreći 13. septembra 2022. godine kada ga je u Ulici Maksima Gorkog, nadomak kuće, dok je vozio bicikl, udario automobil kojim je upravljao komšija iz naselja. Dečak je preminuo posle tri dana u UKC Niš a vozač do danas nije procesuiran. Slučaj se skoro dve godine nalazi u fazi “prikupljanja obaveštenja” ali je porodica uz pomoć advokata Bratislava Stojanovića iz Niša, Republičkog tužilaštva i MUP-a uspela da se izbori za veštačenje koje je pokazalo da na strani vozača postoje propusti zbog kojih je došlo do nesreće. Advokat Stojanović uputio je zato, u ime porodice nastradalog mališana, zahtev tužilaštvu da se protiv vozača podnese krivična prijava i pokrene istraga.

Veštačenjem utvrđen propust vozača
Na skupu “Pravda za Bogdana”, koji je održan 29.maja u Vlasotincu advokat Stojanović saopštio je da je veštačenjem komisije veštaka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu utvrđeno da je osnovni propust zbog kojeg se desila saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Bogdan utvrđen na strani vozača automobila.

– Komisija eminentnih veštaka navela je u mišljenju koje smo dobili pre 15 dana da je vozač uočio decu da se kreću kolovozom njemu u susret. Imao je tehničke mogućnosti da se blagovremenim kočenjem zaustavi do dece. On to nije uradio i upravo iz tih razloga sam prošle nedelje sam dao inicijativu Osnovnom javnom tužilaštvu da se od nadležne policijske uprave u Leskovcu podigne krivična prijava protiv vozača zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja – izjavio je advokat Stojanović na skupu “Pravda za Bogdana”.

Nastradao nadomak kuće
Maja Mišić, Bogdanova majka, ispričala je za “Blic” da je dečak nastradao u ulici u blizini njegove kuće gde deca iz komšiluka svakoga dana voze bicikle i igraju se.

-Tog je dana došao iz škole sa drugom. Ostavio je torbu, izašli su zajedno da naprave krug biciklama. To je mirna ulica na stotinak metara od naše kuće, gotovo da nema saobraćaja. Deca tu voze bicikle, igraju se svakog dana. Ja sam bila na roditeljskom sastanku kada su mi javili šta se desilo – seća se Maja sa suzama u očima. Prema njenim rečima, Bogdan je bio 30 centimetara od trotoara i pravilno se kretao ulicom. Vozač automobila zaustavio tek posle 15 metara od udarca a navodno se kretao 25 kilometara na čas, što ukazuje da dete nije ni video jer nije gledao na kolovoz.

Umro posle tri dana u bolnici

Maja je ispričala da je Bogdan preminuo posle tri dana u UKC Niš zbog izuzetno teških povreda glave.

– Lekari nam od početka nisu davali nikakve šanse zbog teške povrede glave. On prešao točkom automobila preko njegove glave. I da za to niko ne odgovara? To je malo nemoguće i vrlo teško za nas kao porodicu. Da jedno dete nestane i da ga nema a da se krivica svali na njega. A u suštini znamo pravu istinu. I sada imamo dokaze, nova veštačenja su odrađena. Čekamo svakog trenutka da tužiteljka podigne tu optužnicu – ispričala je nedavno Maja za “Blic”.

Očekuju da krivac bude kažnjen
Ona je navela da bol za izgubljenim detetom ništa ne može da im nadoknadi ali da očekuje da makar krivac za nesreću u kojoj je stradao njen sin bude kažnjen.

– Sve je teže i teže, kako vreme prolazi, svakog dana, bol je samo veća, naročito zbog toga što je slučaj bio arhiviran. To je veliki udarac bio za nas posle gubitka deteta. Mislimo da ćemo podizanjem optužnice da bar malo dobijemo olakšanje. Da prvenstveno osoba koja je to uradila dobije zasluženu kaznu. Mada, koliku god kaznu da dobije nama to nikad neće da bude dovoljno. Jer mi smo Bogdana izgubili i nikada nećemo moći da ga vratimo. To je nešto sa čime ćemo do kraja života da živimo – ispričala je Maja za “Blic”. blic.rs