Bizarna nesreća: Hidroavion star 75 godina prilikom poletanja udario u čamac i povredio dve osobe

Region

U trenutku kada je Beaver krenuo iz pristaništa za hidroavione da bi poleteo na panoramski let oko zaliva, iz za sada nepoznatih razloga udario je u čamac

Dve osobe su hospitalizovane nakon što se hidroavion De Haviland DHC-2 Beaver sa pet putnika i jednim članom posade sudario sa čamcem u Coal Harbouru (Vankuver, Britanska Kolumbija, Kanada) potvrdio je za kanadski javni servis – CBC Džeret Grej, zamenik komandira vatrogasno-spasilačke jedinice Vankuvera.

Do udesa hidroaviona u vlasništvu kompanije kompanije Harbour Air došlo je, prema javno dostupnim podacima platforme Aviation Safety Network koja beleži avionske udese – u subotu, 8. juna oko 13 sati po lokalnom vremenu.

U trenutku kada je Beaver krenuo iz pristaništa za hidroavione da bi poleteo na panoramski let oko zaliva, iz za sada nepoznatih razloga udario je u čamac, javlja Aerotime. Istragu o ovom incidentu otvorio je Kanadski odbor za bezbednost saobraćaja (Canadian Transportation Safety Board).

Povređeni su putnici čamca, dok je deset osoba iz aviona i čamca – koje su prošle bez povreda – evakuisano blizu Brockton Pointa u Stenli Parku.

Kompanija Harbour Air, sa sedištem u Vankuveru, jedna je od najvećih operatera hidroaviona na svetu, sa flotom od 40 letelica, koja obavlja čarter i turističke duž obale Britanske Kolumbije i njenih mnogobrojnih ostrva i zaliva.

Ova kompanija svojim vazduhoplovima povezuje centar Vankuvera sa Sijetlom u državi Vašington (SAD).

DHC-2 Beaver koji je učestvovao u ovom incidentu proizveden je 1949. godine pod serijskim brojem 39i nosio je registraciju C-FFHA. Pre pet godina ovaj avion je – kao i drugi vazduhoplovi ovog tipa kompanije Harbour Air – prepravljen da leti na električni pogon.

Ovaj slučaj sličan je udesu koji se na gotovo istom mestu desio pre 25 godina, kada je hidroavion koji je dolazio iz Viktorije pokušao da sleti i tom prilikom – udario u čamac sa dva putnika koji su tom prilikom povređeni. Jedan od njih je hospitalizovan zbog slomljenih rebara i kolapsa pluća. U hidroavionu – niko nije bio povređen.

(Aero.rs)