Saznajemo! Preko agencije prodaju Palatu Dunđerski za 900.000€, Zavod za zaštitu spomenika video na internetu

Region

Oglas je objavljen pre dva dana

Agencija za nekretnine Gsigma iz Zrenjanina oglasila je prodaju Palate Dunđerski, koja se nalazi u centru tog grada. Oglašena cena je 866.000 evra, a na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus plus 20,74 ari placa.

S obzirom na to da je građevina označena kao spomenik kulture, ekipu Telegraf Biznisa zanimalo je kako je ovakva prodaja uopšte moguća.

Naime, prema Zakonu o kulturnom nasleđu, član 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine. Šta to znači?

Ako dođe do odluke o prodaji, objekat se prvo mora ponuditi nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika, a tek ako oni odbiju ponudu, može se staviti na javnu prodaju.

Ekipa Telegrafa kontaktirala je agenciju Gsigma, te upitala da li je ispoštovano pravo preče kupovine, na šta smo dobili sledeći odgovor:

– Pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je u pitanju privatno vlasništvo – rečeno je iz agencije Gsigma za Telegraf Biznis.

Međutim, kako nam je potvrđeno za Telegraf Biznis iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina, bez obzira što je Palata u privatnom vlasništvu, pravo preče kupovine mora da bude ispoštovano, a o prodaji su saznali putem društvene mreže.

– Prema odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, njegovim članom 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini. Vlasnici objekta nam se još uvek nisu obratili.

O oglašavanju za prodaju objekta Palate Dunđerski, saznali smo na isti način kao i vi, putem društvenih mreža – navode iz Zavoda.

U Zavodu smo pokušali da saznamo i šta će biti sa Palatom ako dobije novog vlasnika.

– Pod pretpostavkom da se realizuje kupoprodaja, vlasnik će biti u obavezi da se obrati ovoj ustanovi radi dobijanja uslova za izvođenje radova. O tome je sadašnji vlasnik vrlo dobro obavešten i sam je sarađivao sa Zavodom prilikom izvođenja radova na negovoj obnovi. Za sada nema potrebe da se spekuliše oko eventualnih mogućnosti za renoviranje i prenamenu.

Inače, kako nezvanično saznajemo, Palata je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina. Kada smo ih kontakirali, te upitali zašto nije ispoštovano pravo preče kupovine, dobili smo odgovor da ,,nemaju komentar” i spuštena nam je slušalica.

Palata sagrađena u stilu secesije

Oglas je objavljen na znaničnom Instagram profilu agencije Gsigma pre dva dana, a u opisu se navodi da je Palata sagrađena u stilu secesijske lepotice i jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu čija gradnja je počela 1905. godine.

Palata je sagrađena kao deo kompleksa bečkerečke pivare, za Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih vojvođanskih veleposednika i industrijalaca tog doba. Sama palata se sastoji od suterena, prizemlja i sprata na parceli zatvorenog tipa od 20.74 ari.

Uknjižena je kao stambeno – poslovna zgrada, navode iz agencije.

Zgrada je, zbog svojih graditeljskih i arhitektonskih vrednosti, proglašena za spomenik od velikog kulturnog značaja. Rekonstruisana je, po svim pravilima zaštite, 2019. godine.

(Telegraf Biznis)