Zbog supruge sam napustiti sve prijatelje – To je bila najbolja stvar u mom životu

Zanimljivosti

Da, doista je lijepo imati prijatelje. Ali prije nego što me optužite da sam papučar ili usamljeni vuk, želim istaći da nije svima suđeno da pronađu istinsko prijateljstvo.

Kao što neko može biti nesretan u igri karata ili ljubavi, tako sam i ja imao malo sreće u pronalaženju pravog prijatelja. Sigurno je da tokom života skupimo ljude oko sebe, ali koliko su oni zaista dobri prijatelji? Mnogi će reći: “Uvijek su uz mene kada mi je teško” ili “Uvijek bi mi pomogli kada sam u nevolji”. Međutim, mnogi ne shvataju da to nije prava definicija prijateljstva.

Postoji samo jedna istinska definicija: “Pravi prijatelj je osoba koja isključivo želi tvoje najbolje. Želi ti da budeš milioner, da pronađeš istinsku ljubav, da budeš zdrav, i istinski se raduje tvojim uspjesima i pobjedama.” To je pravi prijatelj. Koliko takvih imate? Vjerovatno je odgovor različit za svakoga.

Ne krivim ljude za to što su postali manje iskreni, već okolnosti i vrijeme. Moderno društvo nam nameće standarde koje svi pokušavamo postići. Zbog toga često nailazimo na zavist, spletkarenje i ogovaranje čak i među “pravim prijateljima”. Mnogi zbog vlastitih neuspjeha žele vidjeti i tuđi pad. Imao sam mnogo prijatelja prije nego što sam se oženio. I nije me supruga udaljila od njih, već mi je otvorila oči.

Ona mi je bila ne samo supruga, već i najbolji prijatelj; istinski prijatelj. Shvatio sam da su mnogi koje sam smatrao prijateljima ustvari bili daleko od toga. Kada sam pronašao svoju sadašnju suprugu, neki moji “prijatelji” je nisu prihvatili. Nisu mogli prihvatiti činjenicu da ću se oženiti i možda se manje viđati s njima. Istinski prijatelji bi to razumjeli.

Vremenom sam primijetio zavist u njihovim pogledima zbog toga što sam odabrao najbolju ženu za sebe. Moja supruga mi je pokazala kakav bi trebao biti pravi prijatelj, i ako ne mogu imati takvog još jednog, onda mi ni ti “polovični” prijatelji nisu potrebni.

Radije ću ostati sam nego okružen ljudima koji ne cijene moj uspjeh. Otkako sam se riješio takvih prijatelja, moj je život postao bolji. Bitno je okružiti se ljudima koji vas potiču da budete najbolja verzija sebe i koji se iskreno raduju vašim uspjesima.

svezazenu.net