Novak Đoković je sada i zvanično, najbolji sportista sveta! 💪💪

Region

Novak Đoković osvojio najprestižnije sportsko priznanje! Srbin ispisao istoriju i stigao Federera

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je “Laureus” najveće sportsko priznanje koje se dodeljuje najboljem sportisti godine.

Ovo je peti put da Srbin podiže trofej namenjen najboljem sportisti godine, a pre toga, priznanje je osvajao četiri puta – 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Da podsetimo, Rodžer Federer je pet puta osvajao ovo priznanje.

Srpski teniser je prethodne godine osvojio Australijan Open, Rolan Garos i US Open, igrao finale Vilmbldona, a osvojio je i završni Masters u Torinu. Priznanje mu je uručio NFL legenda Tom Brejdi. Uz njega za najboljeg sportistu

Pored Đokovića bili su nominovani i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Haland.

Kada je reč o ostalim priznanjima, za najbolju sportistkinju proglašena je španska fudbalerka Aitana Bonmati, a ženska reprezentacija Španije, prvak sveta, proglašena je za najbolji tim. Fudbaler Reala i engleski reprezentativac Džud Belingem osvojio je nagradu za “najveći proboj godine”. Nagradu za “povratak godine” dobila je gimnastičarka Simone Bajls. Najbolja sportistkinja sa invaliditetom je holandska teniserka Didi de Grot, koja je prošle godine osvojila sva četiri gren slema. Posebno priznanje dodeljeno je Fondaciji Rafael Nadal, koja pomaže više od 1.000 talentovanih mladih ljudi iz Španije i Indije.

Da podsetimo, kada je reč o dostignućima na osnovu kojih su nominovani, Đoković je osvojio tri od četiri grend slema 2023. godine, ali i tri turnira iz masters serije i jedan ATP turnir – Adelajd, godinu je okočao na prvom mestu rang liste. Duplantis je dva puta popravljao lični i svetski rekord u skoku uvis uz dve titulu prvaka sveta. Lajls je prvi nakon Juseina Bolta trostruki prvak sveta na 100, 200 i 4×100 metara. Ferštapen je osvojio treću uzastopnu titulu u Formuli 1 uz rekordnih 19 pobeda. Haland je sa 52 postignuta gola predvodio Mančester siti do triple krune (Liga šampiona, Premijer liga, Liga kup). Mesi sa Interom iz Majamija je osvojio rekordni 44. trofej u karijeri.

Tok dodele laureusa:

21.10 – Počinje dodela nagrade za najboljeg sportistu godine.

21.05 – Najbolji tim koji osvaja Laureus je tim jeste ženska fudbalska reprezentacija Španije.

21.00 – Martina Navratilova i Alesandro del Piero su na sceni i sada će reći koje najbolji tim godine.

20.58 – Simon Bajls dobija nagradu!

20.55 – Sledi nagrada za “povratak godine”. Nominovani su: Džamal Marej, košarkaš Denver Nagetsa Katarina Džonson-Tompson, atletičarka, ragbista Sija Kolisi, gimnastičarka Simon Bajls, Marketa Vondrušova, teniserka, kao i fudbaler Sebastijan Ale.

20.45 – Sledi uručenje nagrade za najuspešnije sportiste sa invaliditetom, a dobitnica je Didi de Grot, teniserka sa invaliditetom koja je osvojila sva četiri Grend slema. Usvojila je 12 uzastopnih Grend slem titula.

20.40 – Džud Belingem osvojio je nagradu za “najveći proboj godine”

20.35 – Na redu je dodela za “najveći proboj godine”. Karlos Alkaraz i mark Markez dodeljuju ovu nagradu.

20.25 – Sada je glumac Endi Garsija na sceni. Sledi podsećanje o tome šta sve Akademija radi za sportiste širom sveta.

20.22 – Patris Evra, nekadašnji fudbaler Francuske i Arsenala predstavlja nagradu za najboljeg sportistu u akcionim sportovima. Ariša Tru, Australijanka dobila je nagradu i to, sa samo 14 godina. Ališa je na skejtbordu uspela da napravi okret od 720 stepeni.

20.20 – Majkl Džonson je na sceni i predstavlja neke od sportista koj su u dvorani.

20.15 – Španska fudbalerka Aitana Bonmati proglašena je za najbolju sportistkinju godine!

– Dobro veče svima. Da, prošla godina je bila neverovatna za mene i tim. Zahvaljujući kolektivnom naporu i svom timu, ja sam ovde danas, takođe i naciolani tim. Hvala vam puno – rekla je Bonmati prilikom dodele priznanja.

20.10 – Lindzi Von i Jusein Bolt dodeljuju nagrdu za najbolju sportistkinju godine. Kandidati su američka skijašica Mikaela Šifrin, poljska teniserka Iga Švjontek, španska fudbalerka Aitana Bonmati i atletičarke Šerika Džekson sa Jamajke, Fejt Kipjegon iz Kenije i Amerikanka Šakari Ričardson.

20.00 – Počela je ceremonija dodele nagrada.

19.55 – Novak i Jelena bistaju u Madridu.

19.50 – Novak Đoković stigao sa Jelenom na dodelu Laureusa i odmah napravio šmekerski gest prema navijačicama koje su ga čekale

19.45 – Od Lindzi Von, do Borisa Bekera, Karlosa Alkaraza i drugih. Brojne svetsske psportske zvezde pristižu na dodelu:

Uoči dodele:

Đoković je priznanje Laures do sada osvajao četiri puta – 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Da podsetimo, Rodžer Federer je pet puta osvajao ovo priznanje.

– Ove godine, kao i uvek, oduševljen sam kvalitetom sportista uz koje sam nominovan. To je ono što Laureus nagrade čini tako posebnim za nas i zašto želimo da osvojimo onoliko koliko i kada se takmičimo – rekao je Đoković prilikom nominacija.

Pored Đokovića nominovani su i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Haland.

Kada je reč o dostignućima na osnovu kojih su nominovani, Đoković je osvojio tri od četiri grend slema 2023. godine, ali i tri turnira iz masters serije i jedan ATP turnir – Adelajd, godinu je okočao na prvom mestu rang liste. Duplantis je dva puta popravljao lični i svetski rekord u skoku uvis uz dve titulu prvaka sveta. Lajls je prvi nakon Juseina Bolta trostruki prvak sveta na 100, 200 i 4×100 metara. Ferštapen je osvojio treću uzastopnu titulu u Formuli 1 uz rekordnih 19 pobeda. Haland je sa 52 postignuta gola predvodio Mančester siti do triple krune (Liga šampiona, Premijer liga, Liga kup). Mesi sa Interom iz Majamija je osvojio rekordni 44. trofej u karijeri.

Kandidati za najbolju sportistkinju sveta su američka skijašica Mikaela Šifrin, poljska teniserka Iga Švjontek, španska fudbalerka Aitana Bonmati i atletičarke Šerika Džekson sa Jamajke, Fejt Kipjegon iz Kenije i Amerikanka Šakari Ričardson.

U konkurenciji za tim godine nalaze se muška košarkaška reprezentacija Nemačke, ženska fudbalska reprezentacija Španije, ekipa Red Bula u šampionatu Formule 1, ragbi reprezentacija Južne Afrike, fudbalski klub Mančester siti i golf tim Evropa koji je osvojio Rajder kup.

Nagrada Laureus se dodeljuje od 2000. godine.

(Telegraf.rs)