Sneg pada u Hrvatskoj i Sloveniji: Olujni udari vetra otežavaju saobraćaj, evo kakvo će vreme biti u sredu

Uncategorized

Temperatura u Hrvatskoj u sredu će se kretati od 1 do 18 Celzijusa

Kao što je najavljeno, u Hrvatsku je stigla velika promena vremena. U Zagrebu su temperature u 24 sata pale za čak 20 CelzijUSa. Juče je u 14 sati izmereno 27 stepeni, a danas u isto vreme svega 7, piše Index.hr.

Jače naoblačenje s kišom sa severozapada Hrvatske postepeno će se širiti na ostale krajeve. Mestimično će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osetno zahlađjenje kiša će u gorju i nekim nizimana prelaziti u sneg uz stvaranje tanjeg snežnog pokrivača u Gorskom kotaru.

Vetar umeren i jak severni i severoistočni, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo uveče okreće na jaku i olujnu buru, najpre na severnom delu.

Zatvoreni putevi
Hrvatski autoklub (HAK) objavio je najnovije podatke o stanju u saobraćaju. Zbog nesreća zatvoreni su: tunel Sveti Ilija (DC76); DC29 Mače-Peršaves i DC27 Gračac-Karin.

Zbog olujnog vetra za sav saobraćaj je zatvorena deonica autoputa A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za sva vozila, osim putničkih, iz smera juga prema unutrašnjosti: čvor Benkovac(A1)-DC59-Kistanje-DC1-Knin-Gračac-DC50-čvor Sv.Rok(A1).

Zbog olujnog vetra samo za putnička vozila otvoreni su: autoput A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale grupe vozila je starim putem DC3 kroz Gorski kotar; deonica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene; DC27 Gračac-Karin; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most (DC106).

Na autoputu A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, Krčkom mostu, državnom putu DC1 između Vaganca i Ondića i državnom putu DC217 između mesta i graničnog prelaza Ličko Petrovo Selo zabrannjen je saobraćaj za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. grupa).

Na državnom putu između mesta i čvora Križišće (DC99), lokalnom putu Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) i na deonici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja zabrana vredi još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. grupa).

Kolovozi su mokri i klizavi u unutrašnjosti Hrvatske, dok u Lici pada sneg koji se zadržava na putu. Na pojedinim deonicama se vozi usporeno i otežano. Preti opasnost od odrona na putevima u gorju i na Jadranskoj magistrali.

Zimski su uslovi i saobraćaj je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za sva ostala vozila obavezna je zimska oprema u Lici: DC1 Vaganac-Korenica-Gračac-Knin; DC23 Jezerane- Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Lički Osik-Karlobag; DC42 Poljanak; DC50 Žuta Lokva-Otočac-Sveti Rok-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; DC429 Selište drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; DC547 Sv. Rok-Mali Alan; ŽC5203 Dobroselo-Brotnja i ŽC5217 Mazin-Bruvno.

Prema podacima DHMZ-a, sneg trenutno pada i u Ogulinu, Čabru i na Zavižanu.

Na Sinjalu na Dinari temperatura naglo pada, trenutno je -2°C uz gust sneg, javlja Dalmacija Danas. Da front još nije stigao istočnije na planini svedoči još relativno visokih +6 na Velikoj Duvjakuši.

Sneg je pao i u Jesenju u Zagorju, između Bednje i Đurmanca.

Sneg širom Slovenije, pada i u Ljubljani
Sneg u popodnevnim i večernjim satima pada širom Slovenije, u Velenju, Mariboru, ali i Ljubljani.

Prognoza za sredu
Na kopnu će sutra biti promenljivo i pretežno oblačno, a na Jadranu delimično sunčano. Još u noći i ujutro kiša na istoku, a pljuskovi i grmljavina u Dalmaciji.

Popodne su lokalni pljuskovi mogući u unutrašnjosti i na severnom Jadranu, a sneg u Gorskoj Hrvatskoj. Vetar slab do umeren severni. Na Jadranu umerena i jaka bura, pod Velebitom još pre podne s olujnim udarima, a u Dalmaciji i zapadni te severozapadni vetar.

Najniža temperatura od 1 do 6, na severnom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 6 do 11, a drugde duž obale između 11 i 16. Najviša dnevna od 8 do 13°C, na Jadranu od 14 do 18°C.

(Telegraf.rs)