Dan posle sutra: Apokalipsa u Dubaiju nakon 160 litara kiše u jednom danu

Uncategorized

Za nešto više od 24 sata u Dubaiju je palo neverovatnih 165 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosek za celu godinu 70 litara, a za april 4

Oblast Persijskog zaliva tokom jučerašnjeg dana pogodio je veoma snažan ciklon, koji je zahvatio oblast od Bahreina i Katara preko Emirata i istočnih delova Saudijske Arabije do juga Irana i Pakistana i ovim predelima doneo nezapamćene padavine i oluje.

Ciklon je mnogim predelima doneo snažne pljuskove sa grmljavinom, olujne vetrove, grmljavinske nepogode i grad, zbog čega su nastale razorne poplave i bujice.

Veoma kritčno je bilo na severu Omana gde je poginulo 18 osoba, a oluja nije zaobišla ni glavni grad Omana Maskat.

Pored Omana, najkritičnija situacija bila je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a razorne poplave pogodile su Dubai.

Širom Emirata palo je preko neverovatnih 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz razorne poplave i bujice koje su poplavile i pustinje. Ove padavine pale su u jednom danu, a prosek za celu godinu je 20 do 50 litara.

Najkritičnije je bilo u Dubaiju. Ovaj višemilionski grad pogodila je prava apokalipsa i poplava biblijskih razmera, a ovakvo vreme u ovim predelima viđa se jednom u 100 godina.

Za nešto više od 24 sata u Dubaiju je palo neverovatnih 165 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosek za celu godinu 70 litara, a za april 4. Dakle, u jednom danu palo je kiše koliko u proseku padne za dve godine.

Ovo je dovelo do poplava i bujica neviđenih razmera. Veći deo Dubaija našao se pod vodom, a bili su poplavljeni i auto-putevi, tržni centri i drugi objekti.

Pod vodom se našao i aerodrom, jedan od najvećih na svetu, a otkazano je više stotina letova.

Bio je poplavljen i metro

Pričinjena je i veća materijalna šteta, a pod vodom se našlo i na hiljade vozila.

Obilne kiše bile su praćene i veoma jakim gromovima, gradom i olujnim vetrom.

Zabeleženi su olujni udari vetra od 80 km/h, a oluje su pretvorile dan u noć.

(Telegraf.rs)