Devojčica je skoro potpuno slepa, a sada je prvi put videla svoju porodicu: Snimak koji je raznežio svet

Zanimljivosti

Retka dijagnoza gubitka vida je više neće sprečiti da vidi svoje najbliže

Jednogodišnja Kejdan Zimba ima ahromatopsiju, retko stanje koje remeti vid i dovodi do skoro potpunog slepila, a nedavno je bio možda i najsrećniji dan za njui njegovu porodicu.

Njene oči prirodno ne mogu da razlikuju boje i nijanse.

Ali sada, zahvaljujući specijalnim, crvenim i zatamnjenim naočarima, koje pomažu u rešavanju ovakvog problema, Kejdan može da vidi mnogo bistrije i detaljnije. To joj je pružilo priliku i da po prvi put jasno vidi svoju porodicu.

Mama, Mišel Zimba (31) rekla je da je ovo bio zaista uzbudljiv trenutak za sve njih. Svi su prisustvovali ovome i može se videti ushićenje na licima, kako malu Kejdan, tako i njene porodice na okupu.

– Čini mi se kao da trenutno proživljava “normalno” detinjstvo i to nas čini srećnim svaki dan – kaže ponosna mama.

Kada je Kejdan imala samo tri meseca, mama i tata su primetili da nešto nije u redu sa njenim vidom, zbog nedostatka reakcije na predmete ili ljude, udaljene samo nekoliko centimetara.

@mishyz

Caydan was recently diagnosed with achromatopsia which means that she has low vision, is sensitive to the light, especially the sunlight, and has complete color blindness. Despite challenges with her vision, Caydan amazes us everyday with how expressive she is and how she adapts and uses her other senses to navigate her world. Eric and I are so blessed to be her parents. Not sure how an 18-month-old can exude such confidence, courage, determination, happiness, and love but she does. Thank you to everyone who has helped us process the news of her diagnosis. We are so lucky to be educators and be informed on how to support Cay when she is school aged. We are ready to guide her on her journey. 🤍🖤 #achromatopsia #colorblindness #purebliss #rosecoloredglasses #visionimpaired #happybaby

♬ original sound – Michelle Z.

 

 

Kada je dete počelo da ide u vrtić, Mišel je smatrala da to može biti veoma teško po sve njih, jer njena ćerkica ne može u potpunosti doživeti svoju okolinu.

Na osnovu svih testiranja, devojčici je dijagnostikovan nistagmus, stanje koje uzrokuje ponavljajuće i nevoljne pokrete u očima što može uzrokovati zamagljen vid. To se primećuje lako, jer se oči “tresu”.

Kejdan je slepa za boje, što znači da može da vidi samo bele i sive nijanse, a oči su joj veoma osetljive na svetlost, što je sve dovelo do retke dijagnoze ahromatopsije. Mama i tata su tada sarađivali sa bolnicom i njihovim lokalnim optičarem, kako bi ugradili neka crveno obojena sočiva koja pomažu da filtriraju deo svetlosti i stvaraju definisaniji kontrast boja u svemu što ona vidi.

– Vau! – rekla je Kejdan na snimku kada je prvi put stavila naočare i ugledala porodicu. Osmeh se istog momenta stvorio, a ona je počela glasno da se smeje, skače i tapše.

Ovaj dirljiv momenat kada je konačno devojčica ugledala svoju porodicu bio je jasan znak da je potpuno novo detinjstvo stupilo na snagu za nju, prenosi “Metro”. (Ona.rs)