Najsurovija ATP lista Novaka u istoriji! Postavio je rekord koji će boleti Nadala kao nikad pre

Showbizz

Novak Đoković počeo je 418. nedelju na vrhu ATP liste, imaće osam celih godina ukupno na tronu i to nije jedini fascinantan podatak – trenutno je na tačno dvostruko više sedmica od Rafaela Nadala na najvišoj poziciji (Španac ima 209 nedelja na čelu).

Novak je odavno oborio sve rekorde koji su se mogli oboriti, postavio je granicu previsoko, iako su mnogi sumnjali da će nadmašiti Federera i Nadala.

To je učinio sa slemovima i masters titulama, učinio je još po mnogim drugim statističkim parametrima, ali i ATP lista mnogo govori, najviše o dugovečnosti i kontinuitetu. Prvo mesto dodatno dobija na značaju kad znamo da će Novak 22. maja proslaviti 37. rođendan.

Rodžer Federer otišao je u penziju, tome je sve bliži i Rafael Nadal, a Novak ne samo da parira, već diktira tempo nekolicini nadolazećih generacija.

Nije mu ATP tron uzdrmao čak ni pad na Australijan openu, pa ni prerani kraj na Indijan Velsu. Niko na ATP turu nije dovoljno bio dominantan da mu pokvari poredak, a Novak se sada sprema za šljaku i sve će biti podređeno osvajanju Rolan Garosa i Olimpijskih igara.

Samo je zlato sa Olimpijskih igara ostalo nešto što Đokoviću nedostaje i nema sumnje da će učiniti sve da dođe do njega ove godine u Parizu.

ATP lista se ove nedelje ne menja, u toku je turnir u Majamiju, a ovako izgleda trenutni poredak na osnovu aktuelnih bodova.

ATP lista na osnovu aktuelnih bodova:

Novak Đoković 9.725

Karlos Alkaras 8.495

Janik Siner 7.810

Danil Medvedev 6.865

Aleksandar Zverev 5.065

Andrej Rubljov 4.890

Holger Rune 3.795

Kasper Rud 3.615

Hubert Hurkač 3.385

Aleks de Minor 3.305

uskoro opširnije…

Novak uživa, legenda ima poruku

Srpski teniser Novak Đoković završio je svoju turneju po Americi, gde je igrao na Indijan Velsu, a zatim preskočio Majami, a sada je naš as upravo u Srbiji, gde energiju za nastavak sezone puni na Kopaoniku.

Do sada nije osvojio nijednu titulu, ali legendarni španski teniser Felisijano Lopes smatra da nema razloga za brigu.

– Ne brine me to, čini mi se normalnim. Viđali smo i ranije da Novak neočekivano ispadne. Pošto ne gubi skoro uopšte, ljudi se uznemire. Ali ja ne bih tome pridavao mnogo značaja. Sumnjam da će mu ovo napraviti veliki problem, videćemo – rekao je Lopes.

– Evidentno je da svet tenisa doživljava veliku promenu. Ono što smo doživeli u poslednje vreme je nestvarno – tri najbolja igrača u istoriji su se takmičila zajedno. Čini mi se da se to više nikada neće ponoviti. Što pre to prihvatimo, to bolje. I što pre prestanu poređenja, to bolje – istakao je legendarni Španac.

sportal.blic.rs