Bravo, veliki uspeh Srpkinje! Nina Radovanović osvojila svetsku IBO titulu u Italiji

Region

Srpkinja pobedila u Novari na poene u 10 rundi podeljenom sudijskom odlukom (2:1) italijansku boksersku Martinu Bernile i osvojila šampionski pojas u polumuva kategoriji (do 48,988 kg).

Nina Radovanović (18-4, 4 KO) je zabeležila 18. pobedu u profi karijeri i po drugi put prigrabila svetsku krunu u IBO verziji. Prvi put joj je to pošlo za pesnicama 2018. u Belgiji, kad je na poene u 10 rundi savladala Marokanku Saneu Jah i tada se okitula pojasom u muva kategoriji (do 50,882 kg).

Borbena i bokserski vešta 32-godišnja Beograđanka nanela je Martini Bernile (6-4-1, 1 KO), četvrti poraz, ali i nadvisila pristrasnu domaću publiku, a posebno italijanskog arbitra, koji je bodovao u korist zemljakinje 96:95!? Međutim, preostala dvojica arbitara nisu pratila meč sa „povezom preko očiju”, pa su apsolutno zasluženu prednost dali našoj šampionki – 98:90 i 97:91.

Italijani su se nadali pobedi njihove bokserke, ali, Nina to nije dozvolila. Boksovala je veoma inteligentno od prvog udarca gonga, pogađajući kombinovanim udarcima Martinu Bernile. U finišu meča, kad je bilo očigledno da je Nina stekla nedostižnu bodovnu prednost, sudija u ringu je u devetoj i desetoj rundi izrekao javnu opomenu našoj bokserki. Prvi put zbog, istina, više puta ponovljenog faula u toku meča – guranja protivnice u klinču, a potom i zbog upućenog udarca prema Italijanki posle komande „stop” i zaustavljanja akcije od strane sudije.

Nina je ovom pobedom postala najtrofejnija srpska bokserka. Dve svetske krune u veoma cenjenoj IBO verziji, čiji pojas nosi i aktuelni prvak planete u teškoj kategoriji, Ukrajinac Aleksandar Usik, svakako je rezultat za divljenje i ponos ljubitelja boksa u Srbiji.

Nini sada predstoji kratak odmor, pa novo takmičarsko iskušenje, već narednog meseca. Nina je pre par dana dobila pozov selektora ženske reprezentacije Srbije Mirka Ždrala za učešće na Evropskom prvenstvu, koje će da bude održano od 18. do 28. aprila u Beogradu. Biće to za Ninu nova šansa da se upiše zlatnim slovima u istoriju bokserskog sporta Srbije i osvajanjem medalje u završnici takmičarske karijere osvoji još jedan značajan trofej.sportklub,n1info.rs