“NISMO ZNALI DA JE U ZATVORU, ON JE BIO DIVAN ČOVEK” Komšije Stanimira (74) koji je mučen do smrti u ćeliji u šoku: “Ni sinovi nisu znali šta mu se dešavalo”

Region

“Niko od nas nije znao da je u zatvoru. Mislili smo da je u bolnici, a onda je poštar dolazio danima i lupao na njegova vrata. Kada sam ga upitao šta se dešava, rekao mi je da je Stanimir preminuo i da ne može da dođe do porodice”, priča za “Blic” prvi komšija Stanimira B. (74) koji je brutalno ubijen u zatvoru u Padinskoj skeli usled povreda unutrašnjih organa do kojih je došlo nakon što su ga tri muškarca silovala.

Kako smo saznali od Stanimirovih komšija, on je živeo sam.

ma dvojicu sinova koji žive u Austriji. Jedan je tamo otišao odavno, a drugi nedavno – kaže za “Blic” komšija.

Kako navodi, Stanimir je bio divan čovek, uvek spreman da pomogne i nije bio konfliktan zbog čega nisu mogli ni da pomisle da je u zatvoru.

– Poštar je dolazio danima i lupao na njegova vrata. Kada sam ga upitao šta se dešava, rekao mi je da je Stanimir preminuo i da ne može da dođe do porodice. Trebalo je da im uruči telegram. Stanimir je preminuo 4. februara – kaže naš sagovornik.

Niko nije znao kako je preminuo

Prema njegovim rečima, od samog početka niko nije znao zbog čega je Stanimir preminuo.

– Njegova rođaka je javila Stanimirovim sinovima. Ni oni čak nisu znali šta je uzrok. Uprkos tome što je imao 74 godine, svi smo sumnjali u to da je umro prirodnom smrću – kaže on.

Njegovi sinovi su ubrzo došli u Srbiju i tu su bili do pre dva dana.

– Kada su završili sve što je trebalo oko dokumentacije i sahrane otišli su – kaže naš sagovornik.

Stanimirove komšije su u potpunom šoku nakon što je otkrivena jeziva istina o njegovoj smrti.

– Nikada nije bio problematičan. Radio je kao majstor na gradilištu, a onda je otišao u penziju. Bio je sitan, visok možda oko 160 centimetara. Ne mogu ni da zamislim kroz kakve muke je prošao – kaže naš sagovornik i teškim glasom dodaje:

“Nikada se nije svađao sa komšijama. U šoku smo. Ne možemo da dođemo k sebi, jadan naš komšija. Poslednje dane života proveo u zatvoru zbog petarde, sa nasilnicima koji su se iživljavali nad njim…”

Robijao zbog petarde
Presuda u koju je “Blic” imao uvid otkriva da je Stanimir B. (74) robijao zbog petarde koja je bačena sa terase njegovog stana.

Kako saznajemo, a šta se navodi u presudi Prekršajnog suda u Mladenovcu u koju je “Blic” imao uvid, on je osuđen na kaznu od 30.000 dinara 15. decembra prošle godine koju je bio dužan da isplati u roku od 15 dana. U suprotnom, kako se navodi u presudi, novčana kazna se zamenjuje zatvorskom.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Jezivo mučenje u zatvoru
Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Trojica osumnjičenih zatvorenika saslušana su prethodnih dana, a istražuju se tvrdnje da su cimeri ubijenog mučili i silovali drškom od metle.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

blic.rs