Farisa, Alme i Azre više nema, a osumnjičeni “od ranije poznati policiji” – do kada?

Region

Zadovoljavajuća, narušena ili zabrinjavajuća? Kakva je sigurnosna situacija u Sarajevu – odgovor zavisi od toga koga pitate. Stalne pucnjave, nesreće i ubistva građanima ulijevaju osjećaj nesigurnosti, sigurnosni stručnjaci prst upiru u nadležne, a MUP-a KS odgovornost skida isključivo sa sebe.

Ne obavještavaju javnost ni o okolnostima sinoćnje pucnjave u centru Sarajeva, niti ima traga od napadača. Pa se vratimo sad na pitanje s početka i dobro zamislimo. Svi.

U samo tri dana pucnjava na Kovačima i ranjavanje maloljetnika kod Muzičke škole, te porodično nasilje u ulici Zagrebačka. Prije deset dana ranjena je djevojka na Baščaršiji. Ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka još je svježe u sjećanju građana.

Danas dojave o bombama u pet osnovnih škola na Ilidži. Sve to pažljivo posmatra penzionisani policajac Ahmed Lindov. U vrijeme, kaže, moralne dekadencije, obračunavanja krimogenih osoba, policija mora biti aktivnija i prisutnija.

”(N1: Kakva nam je bezbjednost?) Nula. Nula. Samo kukaju manjak policijaca, možda i jeste, ali što nisu razmišljali ranije. I da tako nadomjeste i dobro ih obuče”, priča Lindov.

Nužnost takve reakcije na stalne vijesti iz crne hronika ističe i bivši kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac. Smatra da su neophodne i češće racije, te policijski punktovi.

“Nigdje nije riješeno pitanje kriminala, ali da možete raditi na povećanju stepena bezbjednosti ili da smanjite stopu kriminala – to možete. Nije dovoljno reći ”udar na policajca je udar na državu” državu smo postavili tako da se kriminalci ne boje države. Država mora pokazati, što bi rekli stari, zube u borbi protiv kriminala”, ističe Pećanac.

da ne dozvoljava da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u.

”Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetlila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima… Kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija”, smatra Katica.

Ministar je problematizirao i nepostojanje Zakona o probacijskoj službi koji bi dao alate da se policija bori sa povratnicima u činjenju krivičnih djela. U isto vrijeme očekuje se sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o svemu tome. To sada traži i zastupnik skupštinske većine Aljoša Čampara.

“Ne možemo žmiriti na ovo i gurati stvari pod tepih, kada svjedočimo svemu ovome, i ne vidim razlog da ne budemo obaviješteno o stvarima koje radi policija… Nije dovoljno otkriti izvršenje krivičnog djela, imate prije toga i sprečavanje krivičnog djela”, navodi Čampara.

Erupcija nasilja u Sarajevu ne prestaje. Svake sedmice građani pri izlasku iz stana ili kuće dobiju potvrdu da ne znaju odakle više prijeti opasnost.n1info.ba