Angelina se sada smeška sa neba: “Oživeli” crteži devojčice ubijene u “Ribnikaru”!

Region

U Sava centru je svečano obeležen početak rada Fondacije “Angelina”, a prikazano je i 16 haljina koje su rađene upravo po skicama Angeline Aćimović

Bila je sreda, 3. maj 2023. godine. Kao i svakog jutra ustali su, otišli u školu i nikada se više nisu vratili. Ana Božović, Katarina Martinović, Mara Anđelković, Ema Kobiljski, Andrija Čikić, Adriana Dukić, Bojana Asović, Sofija Negić.

Među njima i Angelina Aćimović, Gina kako su je zvali od milja. Inteligentna, zrela, pametna i mudra, kaže njena majka. Tog jutra bila je jako nervozna zbog pertli na patikama koje nisu bile dobro vezane. Majka kaže kao da ju je nešto zaustavljalo. Nakon što ju je mama poljubila i prekrstila… više se nisu videle.

Usledio je poziv majci druge majke, i to iz Beča. Potom muk, spuštanje slušalice i trčanje do škole, jurnjava po bolnicama i saznanje da je devojčicu metak pogodio u glavu. Narednih 12 dana bili su pakao za njene roditelje i sestre i svaki dan je bio nova neizvesnost, dok njeno srce nije stalo. Angelina počiva pokraj drugara iz škole Andrije Čikića i čuvara Dragana kome je takođe život oduzet tog kobnog dana.

Želela je da bude modna kreatorka i danas joj se ta želja i ostvarila.

U znak sećanja na ubijenu Angelinu, kao i na sve žrtve nastradale 3. i 4. maja prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, Duboni i Malom Orašju, porodica Aćimović osnovala je fondaciju koja će nositi ime njihove kćerke.

U Sava centru večeras je svečano obeležen početak rada Fondacije “Angelina”, a prikazano je i 16 haljina modnih dizajnera koje su rađene upravo po skicama male Angeline, kao i dve haljine prestižne francuske modne kuće “Kristijan Dior”, specijalno kreirane za ovu priliku u znak podrške porodici.

Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima su bili i Angelinini drugari iz odeljenja, nastavnici, kao i brojni prijatelji. Veče je bilo veoma emotivno, pa mnogi nisu mogli da suzdrže suze.

Prva se prisutnima obratila Angelinina sestra Marija Aćimović.

– Okupili smo se da se setimo uspomena na Angelinu i da se pomolimo za sve one koji su nastradali i da ovako negujemo sećanje na nju kroz modu. Nemamo odgovore ko je sve učestvovao u zločinima i treba da tražimo rešenja koja će pomoći da se ne ponovi ovako nešto, a sigurno je da su razlozi nedostojne porodice i tamna strana interneta. Zato smo se i okupili da zajedno sprečimo da se nešto slično ponovi. Na nedelji mode u Beogradu sredinom aprila Angelinine drugarice pokloniće haljine za mature i to će biti tradicija. U planu su brojni projekti i aktivnosti kako bi se skrenula pažnja da se deca zaštite i da promovišemo porodicu i zdrave navike – rekla je Marija.

Angelinina majka jedva je smogla snage da govori.

– Bila je anđeo na zemlji, a sada na nebu. Uspela je da oplemeni naše duše, tokom 14 godina nije uspela da ostvari snove, ali na nama je sada taj zadatak i da ona bude ponosna na nas kao što smo mi na nju. Haljine su napravljene po njenim skicama, a Dior joj je bio omiljeni brend – rekla je plačnim glasom majka.

Modni dizajneri su dali svoj lični pečat u izradi haljina prema Angelininim skicama koje će biti izložene u poslovnom delu u šoping zoni Sava Centra od 18. marta (ulaz Sava Centar Business), a svi koji budu želeli da podrže misiju fondacije, imaće mogućnost da kupe izložene haljine, a sva sredstva biće usmerena u njen dalji rad.

Rad fondacije “Angelina” biće usmeren na čuvanje uspomene na žrtve, kao i prevenciju takvih tragedija u budućnosti kroz upoznavanje dece, roditelja i nastavnika sa opasnostima koje nose internet i društvene mreže.

Cilj je da konstantno održavamo kulturu sećanja na nastradale i u “Ribnikaru” i u Duboni, Malom Orašju, Niškoj Banji. Nažalost, mnogo toga se desilo i shvatamo da je bezbednost dece jako ugrožena i naš cilj je da to sećanje bude za svako dete, jer je svako dete bilo izuzetno talentovano. Kao što je večeras ovo lep primer negovanja kulture sećanja na Angelinu i na svu decu, tako ćemo pokušavati da svim žrtvama posvećujemo određene kulturne događaje – rekao je Anđelko.

Fondacija “Angelina” nastaviće da radi na ostvarivanju ideja i vrednosti nastradale devojčice, te će kroz svoje aktivnosti nastojati da očuva sećanje na sve žrtve ovih tragičnih događaja.

Na svečanosti je pušten i film posvećen Angelini, koji je priredio reditelj Miroslav Terzić, a pijanista Stefan Đoković izveo je kompoziciju dečaka stradalog tokom nesreće Andrije Cikića pod nazivom “Emocije“.24SEDAM.RS