Dječak rođen tri mjeseca prerano je proslavio svoj prvi rođendan

Zanimljivosti

Velški dječak rođen tri mjeseca prerano i težak samo 860 g nedavno je proslavio svoj prvi rođendan kod kuće sa svojom obitelji.
Jade Morris, majka malog Rohana, morala je biti u mirovanju nakon što joj je pukao vodenjak u samo 23. tjednu trudnoće. Iako su joj liječnici rekli da će vjerojatno roditi prijevremeno, porod nije odmah započeo.
“Postojalo je puno nesigurnosti oko toga što će se dogoditi i kako planirati akciju”, rekla je Jade. “Rečeno mi je da će vjerojatno biti prerano rođenje, ali nismo imali konkretni plan”.

“Nakon što su me poslali kući, stavili su me na mirovanje. Probudila sam se jedno jutro nekoliko tjedana kasnije s jakim bolovima i hitno prevezena u bolnicu Singleton. Liječnici su odlučili da je porod u najboljem interesu za mene i bebu.”

Rohan je rođen hitnim carskim rezom. “Bila sam prilično uplašena jer sam bila jako rano u trudnoći, ali konzultant je bio uz nas tijekom cijelog postupka”, dodala je Jade.

Kada je Rohan stigao, plakao je, što je bilo iznenađenje za sve prisutne.
Rohan je bio toliko rano rođen da je morao ostati u bolnici u Swanseaju sedam tjedana prije nego što je prebačen u drugu bolnicu na dodatnih pet tjedana.
“Liječnici nisu očekivali da će doći tako brzo, ali Rohan je napredovao izvan svih očekivanja”, rekla je Jade. “Brzo se oporavio, skinut je s respiratora i počeo se hraniti samostalno”.

Dječak se pridružio starijem bratu i sestri. Rohan se uspio vratiti kući i pridružiti se svojim roditeljima te starijem bratu i sestri. “Kada je došao kući, još je trebao kisik, što je za nas bio novi izazov, ali s vremenom je postajao sve jači”, rekla je Jade.

Sada Rohan slavi svoj prvi rođendan i teži preko 8 kg. Njegovi roditelji poslali su zahvalnicu osoblju neonatalne jedinice intenzivne njege koje je brinulo o njemu.
“On se odlično razvija… Vrlo je sretan i nasmijan dječak”, rekla je Jade. Medicinski napredak omogućuje sve veći broj preživjelih prijevremeno rođene djece.

Brojna istraživanja provedena posljednjih godina dokumentirala su poboljšanje ishoda za ove iznimno prijevremeno rođene bebe. Studije su pokazale da se stopa preživljavanja neonatalnih jedinica intenzivne njege poboljšava s proaktivnim pristupom skrbi za nedonoščad.

Danas gotovo četiri od pet beba rođenih između 22. i 28. tjedna trudnoće preživi otpust iz bolnice. To pokazuje napredak u medicini koji omogućuje ovim najranjivijim bebama da napreduju i uživaju u punom životu.dijasporainfo.net