Mladi trkači prodali 56.500 kilometara za neverovatnu sumu i pomogli teško bolesnoj Magdaleni: Ovako su uspeli

Region

Oni su uložili vreme, energiju, napravili lične rekorde i pomerili sopstvene granice

Ekipa od dvadesetak članova koja je trčala na Fruškoj gori došla je na ideju da to “naplati”, ali u humanitarne svrhe, a kada se udruže mladost, volja i energija onda to rezultira uspehom. Klub od sada 200 članova upravo je završio svoj treći projekat i prikupio pozamašnu svotu novca za Magdalenino lečenje, ali ne odlučuju na tome da stanu.

Njih veže ljubav prema sportu i velika želja da nekome pomognu, a akciju koju sprovode već godinu dana, nastaviće i u septembru. Tako je dvadesetak mladih sportista došlo na ideju da napravi pravi tim. Za njihovu ideju i humanitarni rad se brzo pročulo, pa sada u timu, 200 članova trči za mališane kojima je pomoć neophodna. Organizatorka projekta “Ko te juri” Sanja Mitić ispričala je za Telegraf kako je ideja nastala.

– Pojavila se aplikacija koja nudi opciju da se formira jedna grupa. Tako smo odlučili da se takmičimo, da vidimo ko može više kilometara da sakupi. Podelili smo to na društvenim mrežama uz naše interne šale. Tada nas je bilo 25, a onda su se zainteresovali i ostali trkači koji se takmiče i trče po Srbiji i inostranstvu koje smo mi znali iz naših takmičenja. Tako smo u januaru 2023. odlučili da organizujemo baš takmičenje, a da kotizacija za učešće bude minimum 1.000 dinara na račun deteta – započinje Sanja za Telegraf.rs.

Do sada su imali tri projekta u prošloj godini i jedan u ovoj i to za malu Magdalenu Vlaški kojoj je otkriven tumor na mozgu. Za celu prošlu godinu u tri akcije uspeli su da sakupe milion i 700 hiljada dinara. Ove godine u januarskom projektu sakupili su za samo jedan izazov skoro isto toliko, tačnije, milion i 400 hiljada dinara istrčavši 56.600 kilometara.

– Te kilometre smo kasnije prodavali – jedan kilometar za 10 ili 50 dinara, ko god je mogao donirao je novac na račun Magdalene. Specifično je da smo u januaru prošle godine krenuli sa 100 trkača, a sada smo imali 200 trkača koji su učestvovali, tako da smo i tu uspeli da proširimo kapacitet i da više ljudi uključimo u akciju – objasnila je organizatorka.

Tih 200 učesnika bilo je podeljeno u osam timova i oni su se međusobno takmičili sa ciljem da se skupi što više kilometara. Iako su do sada samo profesionalci i ozbiljniji rekreativci trčali u ovim izazovima, sada su odlučili da u svoju ekipu prime svakog ko je voljan da sa ovom družinom deli pozitivnu energiju i doprinese humanitarnoj akciji.

– Za naredni projekat u septembru planiramo da uključimo i ljude koji se nikad nisu bavili sportom. Upravo to će nam biti cilj, nismo do sad imali takav koncept, jer je takmičarskog duha. U septembru ćemo skupljati za neko peto dete kojem je potrebna pomoć, uključićemo i iskusne trkače koji će dodatno motivisati sve one koji se nikada nisu bavili sportom, to je ono što će da bude razlika u odnosu na prethodni izazov i naravno očekujemo da će se mnogo više novca prkupiti direktnim uplatama na fondaciju – kaže Sanja.

Oni su uložili vreme, energiju, napravili lične rekorde, pomerili sopstvene granice, a svemu tome doprinela je podrška porodice koja im posebno znači. Kroz ovaj projekat, osim što su pomogli, stekli su nova prijateljstva za ceo život.

– Kad nas vide na ulici kako trčimo svako u svom gradu, mestu, ponosni su. Okupljali su se trkači pa su zajedno radili treningde koji su se upoznali ovim putem – rekla je ona.

Prijateljstvo su učvrstili organizovanjem druženja na Fruškoj gori, a od 200 takmičara, 130 je prisustvovalo okupljanju gde su podeljene medalje, pohvale i razmenjene dogodovštine. Svemu tome je prisustvovao i Magdalenin otac, koji je i sam njihov kolega, trkač.

(Telegraf.rs)