Srbija ide na Olimpijske igre – „delfini“ srušili Amerikance za četvrtfinale Svetskog prvenstva i put u Pariz

Region

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je SAD sa 14:12 u 3. kolu C grupe Svetskog prvenstva i tako obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

Od samog početka meča bilo je jasno da „delfine“ očekuje veoma težak zadatak, iako su poveli sa 1:0, pa 2:1, selekcija SAD je uspela da dođe do preokreta.

Velike proleme stvarao je Ben Halok, centar „jenkija“, dok je odbrana Srbije pala nakon sjajnog početka, te je nakon prve deonice bilo 3:2 za SAD, dok je u drugoj u jednom momentu razlika otišla i na velikih 6:3.

Iako se činilo da meč polako „klizi“ iz ruku, Srbija je preko Nikole Jakšića i Nemanje Ubovića uspela da ponovo uhvati priključak.

Ponovo su Amerikanci otišli na tri gola viška u trećoj deonici (8:5), ali su „delfini“ preko Đorđa Vučunića i Ubovića još jednom smanjili na 8:7.

Tada se, na 3:56 pre kraja treće deonice, dogodio ključni trenutak.

Do tog momenta nezaustavljivi Ben Halok je prvo počeo da davi, a potom udario pod vodom i skinuo kapicu Jakšiću, zbog čega je posle pregledanog VAR snimka dobio takozvani „brutaliti“ – crveni karton, Srbija peterac i igrača više u trajnju od četiri minuta.

To su „delfinI“ iskoristili, iz napada u napad rešetali mrežu Amerikanaca i stekli višak od četiri gola.

Uspeli su Amerikanci da priđu u završnici, ali ne i da ugroze prednost Srbije, koja je tako obezbedila prvo mesto u grupi, četvrtfinale, ali i olimpijsku vizu.

Naime, Srbiji je pred odlazak na Svetsko prvenstvo bilo potrebno da bude među četiri prvoplasirane selekcije koje nisu obezbedile mesto na OI.

Kako su Kazahstan i Brazil ili Kina (u zavisnosti od ishoda njihovog duela) ispali već u grupi, preostalo je još šest timova.

Srbija i Italija su obezbedile mesto u četvrtfinalu, ali je postojala teoretska mogućnost da se među osam najboljih nađe pet timova koji nisu već bukirali mesto u Parizu.

Ali, tada je na scenu stupio žreb.

Naime, on je hteo da u osmini finala za mesto među osam najboljih igraju međuosobno četiri selekcije koje nisu obezbedile Olimpijske igre – Crna Gora protiv Rumunije, odnosno Hrvatska protiv Brazila.

To znači da će u četvrtinalu na kraju zaigrati najviše četiri selekcije koje su u Dohu došle bez olimpijske vize, te će „delfini“ i definitivno biti deo takmičenja u Parizu i braniti olimpijsko zlato.

Srbija – SAD 14:10 (2:3, 3:4, 6:1, 3:2)

Bazen: Aspajr (Doha); Sudije: Boris Margeta (Slovenija), Jorgos Stavridis (Grčka)

Srbija: Filipović, Mandić 3, Rašović S 1, Ranđelović, Jakšić P, Vučinić 2, Drašović 1, Jakšić N 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, Rašović V, Mitrović

SAD: Vejnberg, Huper 1, Obert 1, Daube 2, Kjupido, Halok, Vudhed D 2, Bouven, Dod Č, Dod R 2, Irving 2, Vudhed K, Holand

Srbija – SAD 14:12 (2:3, 3:4, 6:1)
16:43
Kraj! Pobeda Srbije 14:12
“Delfini” su malo posustali ali su sa 14:12 savladali SAD.

16:32
28′ Srbija na +4 – 13:9
Prvo je Jakšić mestralno uposlio Rašovića, potom je i sam pogodio. Raste prednost Srbije.

16:25
Faul nad Jakšićem zbog kog je Haloku dosuđen “brutaliti”

24′ Moglo je i bolje, ali i ovo je super, Srbija grbi ka pobedi – 11:8
Greška Haloka, Srbija je prednost sa igračem više pretvorila u četiri vezana gola, pa nakon tri deonice ima višak od 11:8.

16:20
22′ Dva brza gola i herojska odbrana, raste prednost Srbije – 10:8
Dva brza gola Srbije, pored toga u trenutku kada su imali SAD napad odbranili su se iako su ostali za samo par sekundi bez dvojice igrača. Jakšić i Mandić su pogodili, a Drašović doneo 11:8.

16:15
21′ Haos i isključenje za prvu zvezdu SAD
Halok je u duelu udario Jakšića pod vodom, zbog čega je nakon pregledanog VAR snimka sudija isključio Haloka, pa će SAD četiri minuta biti sa igračem manje.

16:09
20′ Kakav je majstor Nikola Jakšić – 7:8
Maestralno se izborio za mesto, primetio krajičkom oka Ubovića, uposlio ga – Ubović smanjio na gol minusa.

16:06
18′ Vučinić, Srbija se ne predaje – 6:8
Lepa akcija i pas za Vučinića koji je sa dva metra loptu ubacio u mrežu. Sjajno.

16:05
Šta ovo znači za Srbiju?
Ukoliko izgube od SAD “delfini” će biti drugi u grupi C, pa će u direktnom duelu sa Rumunijom odlučiti ko će na Olimpijske igre.

16:04
17′ Počela treća četvrtina – 5:8
Amerikanci ponovo imaju tri gola prednosti nakon sjajnog šuta Irvinga sa distance. Sve teža pozicija za “delfine”.

Srbija-Amerika Svetsko prvenstvo Doha 2024
Foto: David Damnjanovic/Starsport

16:00
16′ SAD vode nakon poluvremena – 5:7
Na neverovatan način pogodio je Ubović, bio je van balansa kada je stigao do lopte i uspeo da je prosledi u mrežu. SAD su stigle do gola, pa na poluvremenu vode 7:5.

15:55
14′ Moćna igra SAD, Amerikanci imaju +3 – 4:6
Pala je igra Srbije, “delfini” su ponovo odigrali veoma lošu odbranu, isključen je Viktor Rašović a to su “jenkiji” pretvorili u 6:3. Smanjio je Jakšić u narednom napadu.

15:52
12′ Surova kontra SAD i propuštena šansa Srbije – 3:5
Isključen je Mandič nakon duela sa Halokom, Dilan Vudhed dobio loptu iz prostora od dva metra i zicer iskoristio za 4:3. Odmah potom je isključen, a “delfini” preko Vučinića mogli da dođu do izjednačenja. Umesto toga Vučinić je pogodio spoljni deo mreže a SAD iz kontre stigla do 5:3.

15:50
11′ Strašan gol Mandića – 3:3
Veoma lepa akcija i prelep pas za Mandića koji je iz prve loptu zakucao mrežu.

15:48
9′ Srbija propustila veliku šansu – 2:3
Imali su “delfinI” igrač više ali je Vučinićev udarac zaustavljen na gol-liniji.

15:45
8′ Srbija gubi nakon prve četvrtine – 2:3
“Delfini” su imali dva puta prednost, ali je SAD uspela da napravi preokret. Moglo je da bude i 4:2, ali je poništen gol Haloku zbog toga što se u trenutku prijema lopte nalazio u dva metra od gola “delfina”.

15:41
7′ Preokret, SAD vode – 2:3
“Pukla” je kontra, Huper je dobio loptu, izašao sam pred FIlipovića i zatresao mrežu.

15:39
6′ Prelep gol Vica, Srbija ponovo vodi – 2:1
Dobio je Vico loptu n centru, izborio se za poziciju i loptu samo ubacio u mrežu za novu prednost. Uzvratila je Srbija golom iz pozicionog napada. Petar Jakšić je u narednom napadu SAD isključen.

15:37
5′ Izjednčenje – 1:1
Irving je iz pozicionog napada na veoma lep način udarcem u dalji ugao sa desne strane uhvatio odbranu Srbije na spavanju i pogodio za 1:1. Odmah je Srbija stigla do novog igrača više, a šut Mandića je završio na prečki.

15:35
4′ Prelep gol Vučinića – 1:0
Imali su “delfini” igrača više, Vučinić je iskoristio prostor i prelepim udarcem u sam ugao pogodio mrežu rivala. Vodi Srbija!

15:34
3′ Zasad nema golova
Imala je Srbija sreće pošto su Amerikanci propustili napad sa igračem više, a potom je centar SAD promašio i šraubu, dok su “delfini” propustili svoj napad.

15:33
1′ Utakmica je počela
“DelfinI” igraju u belim kapicana, SAD u plavom.

15:28
Srbiju bod deli od četvrtfinala
“Delfini” su nakon dva kola prvi na tabeli sa dve pobede, pošto su sa 17:10 savladali Japan a sa 14:6 Crnu Goru. Sa druge strane, Amerikanci su izgubili od Crne Gore sa 16:15 posle peteraca, dok su Japan pobedili 18:5.

To znači da je Srbija prva sa šest bodova, Crna Gora nakon pobede nad Japanom ima pet bodova, a SAD četiri boda.

Čak i poraz “delfina” posle peteraca znači prvo mesto i četvrtfinale (uz to i gotovo siguran plasman na Olimpijske igre) jer bi Srbija imala sedam bodova, a SAD šest. Sa druge strane, trijumf Amerikanaca bi “delfine” bacio na drugo mesto.

 Nova.rs