Čestitamo Vuk Barlov (15): Kraljevački genijalac za matematiku

Region

Učenik prvog razreda Gimnazije u Kraljevu, pobednik mnogih takmičenja, jedan je sa liste „Najbolji među najboljima“ u Srbiji, a stiže sve, čak i da se, kao golman FK „Kiker“ takmiči u Kadetskoj ligi Srbije

Sa stidljivim smeškom mladi Kraljevčanin Vuk Barlov (15), učenik matematičkog odeljenja kraljevačke Gimnazije, odgovara na pitanje da li može da razume one kojima je matematika teška. Ne zna Vuk kako bi nam rekao, ali i najkomplikovaniji matematički zadaci za njega su laki, a matematika samo – gimnastika uma koji je, bilo je tako očigledno još kad je krenuo u školu – više nego briljantan.

Vuku nije lako da nabroji nagrade koje je osvojio samo u prošloj školskoj godini, a kamoli sve u poslednjih nekoliko godina: prva nagrada na državnom takmičenju iz matematike, prva nagrada na matematičkom takmičenju Kengur, druga nagrada na takmičenju iz matematike Misliša, druga nagrada na Integral kupu Valjevo kada je bio sedmi razred, druga nagrada na državnom takmičenju iz matematike i zapažen uspeh na juniorskoj srpskoj matematičkoj Olimpijadi. Nisu nagrade merilo znanja, ali su sigurno deo uspeha ovog gimnazijskog odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku: upravo zahvaljujući tim sposobnostima Vuk se našao na listi 112 „najboljih među najboljima“.

Profesori hvale Vukov neverovatan talenat, njegovu posvećenost i samostalnost. Na pitanje kako je od svih predmeta zavoleo baš matematiku, Vuk odgovara da se ta ljubav „spontano razvijala“:

– Počelo je sa logičkim zadacima na početku školovanja, koji su, iz godine u godinu, postajali sve složeniji. Takmičiću se sve dok mi bude zanimljivo, do kraja srednje škole sigurno. Još nisam odlučio koji fakultet ću da upišem, smatra da još ima vremena.

Fudbal koji trenira od šeste godine, Vukova je druga ljubav. Igra na poziciji golmana za Fudbalski klub „Kiker“ iz Kraljeva u najvišem rangu takmičenja – Kadetskoj ligi Srbije. Navija za Real Madrid, a uzor mi je nekadašnji golman Madriđana i reprezentacije Španije Iker Kasiljas.

Vuk je prošle godine, za osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, dobio i Vidovdansku nagradu Grada Kraljeva, koje su 2023. godine dodeljene – prvi piut..

„Mi nikada ne postajemo matematičari, čak i ako naučimo napamet sve tuđe dokaze ako naš um nije osposobljen da samostalno rešava postavljene probleme“, reči su matematičara Renea Dekarta. A o Vukovom umu koji je osposobljen da razmišlja upravo tako, i o svim njegovim uspesima, sigurna sam, tek ćemo čitati i slušati, baš onako kako je, kad je počeo da osvaja brojne nagrade pre par godina, to „proročki“ videla njegova profesorka Nataša Šljivić. Kažu i da „suština matematike nije da se jednostavne stvari zakomplikuju, već da se pojednostave složene stvari“. Onima koji je sjajno znaju čini se da je to mnogo jasnije nego ostalima.GLASKRAGUJEVCA.COM