KAKO JE SVEKRVA IZ BOSNE NAHVALILA SNAJU, MNOGIMA JE SMEŠNO: Voli Da Se Nakinđuri, Ali Joj Ne Smeta Da Smrdi Na Štalu

Zanimljivosti

KAKO JE SVEKRVA IZ BOSNE NAHVALILA SNAJU, MNOGIMA JE SMEŠNO: Voli da se nakinđuri, ali joj ne smeta da smrdi na štalu

Koliko znate svekrva koje mogu da se pohvale odličnim odnosom sa svojom snajom? Mi ih poznajemo mnogo, ali takođe znamo da čak i najtolerantnije među nama ponekad ne mogu da izbegnu sukob ili odmeravanje moći sa ženom koja je, pre braka, bila verovatno najdominantnija žena u životu našeg muškarca. U jednom bosanskom selu blizu Srebrenice, jedna baka, Hava Mehmedović je ispričala kako je prezadovoljna svojom snajkom, a ruku na srce, to se ne dešava često.

Glavna osobina koju ističe kod svoje snaje i zbog nje je veoma ceni i poštuje, jeste to što snaja, kako kaže, radi kao neki muškarac. Sigurne smo da se mnoge žene danas ne bi složile da to treba da bude parametar za dobru ženu. Ali da ne tražimo dlaku u jajetu, one su zadovoljne i uredile su život kako njima odgovara.

“Nema ničije snaje da ovako radi kao moja. Voli i ona da se nakinđuri kad negde krene, al joj ne smeta ni što smrdi na štalu. Sve radi, ne libi se ni da čisti đubre, goni ovce, hrani goveda. Kilažu na traktor ona razbacuje umesto muškarca.”

Cela opština zna koliko je Hava zadovoljna svojom snajkom.

“Radi kao muško, ja nemam za nju nijednu zamerku dok je tako”.

Najponosnija je jer snaja voli da radi i hoće da radi. Naime, nakon što joj je suprug umro, ona je ostala na njegovom imanju u selu. Tu je dočekala da joj se sin oženi i da dovede snjaku. Njihov odnos je više nego idiličan.

Ona čuva ovce, hrani goveda, čisti štalu, radi sve teške fizičke poslove i u svemu joj pomažu snaja i sin.

“Kad se snaja udala za mog sina bila je jako mlada, imala je samo 17 godina.”

Hava kaže da se i ona sama mlada udala. Nije bila ni punoletna, a njen suprug je tek odslužio vojsku. Videli su se samo tri puta kada je odlučila da se uda za njega.

“Više volim da čuvam ovce nego decu. Unuke moram da gledam da budem odgovorna, ne bih se toga nikad prihvatila”, izjavila je Hava i bila u potpunosti iskrena.

stil.kurir.rs