Dječak je pri rođenju bio veličine limenke soka, a sada je proslavio prvi rođendan

Zanimljivosti

Leovani Vera rođen je u 27. tjednu trudnoće. Bio je težak manje od jednog kilograma i velik poput limenke soka.

Očev vjenčani prsten pristajao mu je poput narukvice, a u bolnici je proveo tri mjeseca učeći samostalno disati. Ovih dana proslavio je svoj prvi rođendan. Ima 6.5 kilograma i upravo je propuzao.

Majka Isabel rodila ga je prije termina zbog preeklampsije, koja pogađa od dva do osam posto trudnica u cijelom svijetu. Ovo stanje obilježeno je visokim krvnim tlakom i prisutnošću proteina u mokraći. Ako se preeklampsija ne liječi, može imati ozbiljne posljedice za majku i dijete, uključujući napadaje, prijevremeni porod, zatajenje organa i smrt.

“Dok je bio na intenzivnoj njezi, posjećivala sam ga svaki dan. Nisam ga htjela ostaviti”, rekla je Isabel te priznala da cijelo vrijeme nije sumnjala da će se njezin sin izvući.

“Leovani je moje čudo i jedva sam dočekala da mogu reći da je sretan i zdrav jednogodišnjak”, dodala je.

U videu u nastavku pogledajte kako dječak izgleda godinu dana nakon rođenja.

@growingleoathome

Leo was a fan of his birthday cake! #micropreemieathome #nicugraduate #micropreemiesoftiktok #lifeafternicu #microbaby #preemiesoftiktok #bebeprematuro #preemie1stbirthday #preemiestrong #iugrawareness

♬ original sound – justanonlinegirl

 

Broj prijevremenih porođaja raste u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Prijevremeno rođene bebe, kao što je Leovani, mogu biti izložene trajnim fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, autizam i cerebralnu paralizu.novizivot.net