Roditelji Ne Mogu Sami, A Ognjenu Hitno Treba Naša Pomoć!

Region

Roditelji ne mogu sami, a Ognjenu hitno treba naša pomoć!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Ognjena Pantelića (2013). Ognjen je rođen u terminu, prirodnim putem, porođaj završen uz pomoć forcepsa.

Zbog usporenog razvoja, nerazvijenog govora i stereotipija od 2016. godine leči se u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “prof.Dr Cvetko Brajović” i u Klinici za decu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje. Ustanovljene dijagnoze su autizam (F84.0 – Autismus puerilis) i mešoviti specifični poremećaji razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).

Hospitalizovan je i u IMZ u Lipovici dva puta, gde mu je sprovođen logopedsko- defektološki tretman. Takođe Ognjen ide i privatno na logopedske i defektološke tretmane u Valjevu već osam godina i pohađa specijalnu školu, ali govor mu je i dalje nerazvijen, sporadično izgovori par reči, ima stereotipije, lepršanje rukama, hod na prstima i povremeno vrišti. U kolektivu više primećuje decu ali se igra sam, osetljiv je na buku i jake zvukove, povremeno je razdražljiv bez vidljivog razloga i autoagresivan, a na zabrane najčešće adekvatno reaguje. Pokušana je i procena opštih sposobnosti manipulativnim testom LEITER skala, ali Ognjen ne ostvaruje dovoljan nivo interakcije i sposobnosti za ovu vrstu procene jer ne razume instrukcije.

Ognjenovi roditelji planiraju lečenje matičnim ćelijama u jednoj klinici u Turskoj za koje su im neophodna značajna finansijska sredstva koja nisu u mogućnosti samostalno da obezbede. Sredstva su mu potrebna za lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu, logopedske i defektološke tretmane, laboratorijske analize,specijalističke preglede, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Da Ognjen što pre progovori! Budimo humani!

Pomozimo Ognjenu!

(dnevne.net)