(FOTO) Umjetnica iz Bijeljine oslikala prvu slikovnicu o tragično stradalom dječaku Slobodanu i njegovom psu

Region

Bijeljinska glumica, ikonopisac i slikarka iz Bijeljine Mirna Jovanović ponovo je pomjerila granice svog stvaralaštva. Ovoga puta, Mirna je, uz podršku i blagoslov Eparhije zvorničko – tuzlanske, oslikala prvu slikovnicu za djecu posvećenu tragično stradalom dječaku Slobodanu Stojanoviću. Ova svestrana umjetnica za NoviGlas ispričala je priču o ovom jedinstvenom poduhvatu.

“Kako se sve značajno u mom životu dešava “slučajno”, tako mi je “slučajno” pala na pamet ideja da uradim slikovnicu o Svetom Slobodanu. Od nadahnuća za dvije tri ilustracije, sponatno je došlo do malo više ilustracija i prve neverbalne slikovnice u našoj državi. Učestvovala sam u ilustrovanju slikovnice “Sveta deca” Igora Kolarova i kada sam završila posljednju ilustraciju, kao sa neba mi je pala ideja na pamet da moram uraditi slikovnicu posvećenu našem Svetom djetetu”, kroz osmjeh započinje priču Mirna za NoviGlas.

Ideja za izradu slikovnice o dvanaestogodišnjem dječaku iz okoline Zvornika, koji je brutalno ubijen kada se vratio po psa kog su ostavili za sobom prilikom bijega iz rodnog sela, nastala je u decembru 2022. godine.

“Ta ideja nije mi dala mira sedam mjeseci, konstantno sam u glavi dodavala i oduzimala neke slike, razmaštavala i napokon sjela i uradila je za otprilike mjesec dana svakodnevnog rada. Zanimljivo je da nikad nisam lakše i sa manje stresa i preispitivanja uradila nešto toliko tematski teško”, dodaje Mirna.

Iako je tema teška i bolna, a priča o Slobodanovoj smrti surova, Mirna je vještim ilustracijama uspjela da priču prilagodi najmlađima.

“Najteže i najbolnije ilustracije, vezane za samo stradanje dječaka Slobodana, prikazane su kroz simbole i na taj način su prilagođene za djecu. U slikovnici sam se više fokusirala na prijateljstvo i ogromnu ljubav između dječaka i psa, nego na rat, jer djeca, kao bezazlena i neiskvarena bića, pojam rata ne mogu ni da shvate. Ono što mene lično fascinira kod Svetog Slobodana je tolika količina ljubavi i saosjećanja za Božiju tvorevinu”.

Pored toga što je ovo djelo ove vrste o dječaku Slobodanu, Mirnina slikovnica je i prva neverbalna slikovnica u Srpskoj.

“Neverbalne slikovnice priču pričaju kroz niz slika, bez teksta. Malo je izazovnije raditi takve slikovnice, jer mora (s)likovno sve da bude jasno prikazano, da se priča može logično pratiti od početka do kraja”, objašnjava za NoviGlas Mirna.

Mirna je izrazila posebnu zahvalnost Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj i njihovoj izdavačkoj kući “Sinaj”, ali i svima onima koji su učestvovali u nastanku ovog neobičnog djela.

O važnosti Mirninog poduhvata govori i podatak da će, umjesto prvobitnih 300, tiraž ove slikovnice biti 10 000. Bijeljinska književnica Jelena Kalajdžija u kritici ovog djela ističe da je “Nebeski dječak i njegov pas” knjiga o bezuslovnoj ljubavi i hrabrosti.

„Jovanovićeva je u nekoliko stranica uspjela da kombinovanom tehnikom rapidografa i akvarela na papiru ispripovijeda nepregledan spektar tema i emocija na predlošku žitija Svetog Slobodana ustupljenog iz Biblioteke Eparhije zvorničko-tuzlanske. Ovu knjigu možete gledati, kao priču o bezuslovnoj ljubavi dječaka i psa, kao hrabrost dječaka da se radi tog prijateljstva uputi u nesiguran prostor, da u sekundarnim planovima prepoznate obrise rata, ali i predokus vaseljene u zelenoj šumi sigurnosti Hristovog naručja”, napisala je Kalajdžija.

noviglas.info