Pacijentu otklonio 4 maligna tumora sa jedinog bubrega! Podvig niških urologa.

Region

Pacijentu iz Aleksinca koji je zbog karcinoma duže od decenije bez jednog bubrega, urolozi Univerzitetskog kliničkog centra Niš spasli su drugi bubreg sa kog su skinuli četiri maligna tumora i dve ciste, navodi se na sajtu UKC Niš.
Pacijent koji je obeležio kraj 2023.godine na klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, već 18 godina ima samo jedan bubreg, otkad mu je zbog karcinoma jedan izvađen.

Prema rečima dr Ljubomira Dinića koji je operisao pacijenta, po svim merilima medicine, zbog novih zdravstvenih problema, trebalo je da ostane i bez drugog jer su na njemu otkrivena tri maligna tumora, a tokom operacije je nađen i četvrti i najveći. Ipak, medicinski tim sa ove klinike, spasio je otpisani bubreg, koji nepunih mesec dana nakon operacije radi nesmetano.

„Iskreno, nisam bio optimista jer u stručnoj literaturi nisam naišao na podatak da je neko skinuo četiri tumora s bubrega i sačuvao ga. Ispada da je ovo redak slučaj u svetu, a možda i jedini. Mi smo uspeli. Nakon višečasovne operacije, sve vreme smo pratili pacijenta i vrednosti uree i kreatinina su počele da se vraćaju u normalu. Prilikom otpusta 25. decembra bile su u granicama normale. Bubreg sada dobro funkcioniše . Stigla je potvrda da su sva četiri tumora bila maligna, da su svi skinuti u niskom stadijumu maligniteta „do u zdravo“, što znači da su uhvaćeni na vreme“, kaže dr Dinić i naglašava važnost celokupnog tima koji je bio uključen u ovu intervenciju.

Ponosan na urađeno, urolog Dinić naglašava da je posle svakog pacijenta kome se pomogne osećaj isti.

„To je naš posao i naša obaveza, a kada uradimo nešto ovako veliko imamo dodatnu motivaciju da uvek idemo više i dalje u borbi sa izazovima koji nam nekada deluju nesavladivi“, kaže dr Dinić. naissus.info