Teška bitka čuvenih beogradskih četvorki: Strašna dijagnoza stigla za čak 3 bebe, porodica se ne predaje

Region

Kako navodi Marija Gaćeša, po detetu će operacije koštati 20.000 evra

Od četiri devojčice porodice Gaćeša, Marije i Đorđa, rođene na Veliki petak 2022. godine, tri sestrice imaju zakazanu transplantaciju matičnih ćelija jer im je dijagnostikovana cerebralna paraliza. Porodica je trenutno u karantinu jer žele da do prve polovine januara sve ostanu zdrave, kako bi operacije bile i obavljene.

Kako je za Telegraf.rs, rekla Marija, majka četvorki, one ne sede, ne puze i ne hodaju. Bilo je jasno da imaju problem

Za Irinu smo znali, još u prve dve nedelje života. Imala je ciste na mozgu. Za ostale smo saznali pre dva meseca, kada je rađen magnet glave, na kom su se videla oštećenja. Za vikend je urađen i EEG glave.

Kako navodi Marija, po detetu će operacije koštati 20.000 evra, što kako kaže, nije velika cifra, kada je imaš.

– Sa klinikom u Novom Sadu dogovorili smo se da ta prva transplantacija bude “na reč”, pa posle da platimo. Kod kuće smo, ali treba da izbegavamo kontakte s drugim ljudima da sačuvamo decu, da ostanu zdrave, da ne bismo odložili transplantacije. Ceo novembar i prvu polovinu decembra proveli smo bolesni, jedva smo se sad izvukli – kaže Marija i dodaje da to ne znači da neće izlaziti napolje, već da će se truditi da kontakte maksimalno ograniče.

Kako Marija objašnjava, najbolji efekat transplantacija se postiže ako se urade do druge godine.

A one će taman biti transplantirane pre druge godine, sve tri, dodaje ona.

Iris, Indi, Irina i Ina rođene su na Veliki petak, 22. aprila 2022. godine, pre vremena, u 28. nedelji. Marija i Đorđe imaju i stariju ćerkicu Iskru. Sestrice su prve četvorke začete u Srbiji prirodnim putem. Tri bebe su na rođenju imale 1.000 grama i bile duge po 35 centimetara, dok je Ina bila teška 790 grama, sa 33 centimetra.

Čekali su mesecima da bebe iz Instituta za neonatologiju stignu kući. Iris, Inda i Irina stigle su kući krajem jula 2021. godine, a 11. avgusta im se pridružila i I

Kako nam je rekla Marija, najverovatnije će otvoriti nalog u Fondaciji “Budi human”, a dok nalog ne bude aktivan, svi koji žele da pomognu mogu to da učine na broj tekućeg računa majke Marije Gaćeše:

160-5100103544052-52

(Telegraf.rs)