Čovjek spasio novorođenče iz smeća nakon što je čuo majčin vrisak i vidio kako napušta bebu

Zanimljivosti

Neimenovani čovjek prisjetio se kako ga je ženski vrisak potaknuo da pogleda kroz prozor, gdje je vidio beskućnicu kako rađa bebu. Na njegovo iznenađenje, žena je prenijela bebu preko ulice i stavila u smeće.

Muškarac koji je svjedočio porođaju žene na pločniku ispričao je novinarima što se dogodilo, ali je tražio da ostane anoniman. Kako je u utorak izvijestila lokalna novinska kuća KHON2, majka je rodila u području Kahala na Havajima oko 23:30 u subotu navečer. Svjedok je u to vrijeme bio sam kod kuće kada je vani čuo vrisku žene.

Nakon što je pogledao kroz prozor i ugledao ženu kako rađa, muškarac je novinarima rekao da je uzeo telefon i nazvao hitnu. Neimenovani svjedok rekao je da je bio u “nevjerici” dok je gledao majku kako nosi dijete preko ulice i stavlja u kantu za smeće. Kada je muškarac izašao van i zgrabio bebu iz smeća, novorođenče je plakalo, što je, kako je rekao, bio “dobar znak”. Držao je bebu u naručju dok je čekao hitnu pomoć.

“Malo sam se slomila i počela plakati jer nisam znala kako netko može samo tako ostaviti svoje dijete”, rekla je svjedokinja.

“Zadnje što sam čuo, beba je u stabilnom stanju”, nastavio je. “Zahvalan sam Bogu što sam bio kod kuće kad se sve ovo dogodilo, tako da sam uspio izvući dijete na vrijeme da mu spasim život. Moglo je ispasti sasvim drugačije da nisam čuo vrisku i da nisam bio kod kuće.”

Kako je KITV izvijestio u četvrtak, napuštena beba i dalje je u teškom stanju, a policija još uvijek istražuje incident. Situacija se mogla izbjeći da je beskućnica znala za državne zakone o sigurnom utočištu.

Kao odgovor na smrt napuštene novorođenčadi, Havaji su 2007. donijeli zakone o sigurnom utočištu koji dopuštaju majkama da legalno predaju dijete koje nije starije od 72 sata u bolnici, vatrogasnoj postaji, policijskoj postaji ili bilo kojem osoblju hitne službe. Majka može ostaviti dijete bez straha od kaznenog progona, a zakon nalaže da novorođenče u trenutku predaje mora biti u “neozlijeđenom stanju”. Zakon definira “neozlijeđeno stanje” kao dijete koje je živo bez dokaza o zlostavljanju.dnevne.net