DJECA NAM SE RAĐALA! Uručen zlatnik za prvorođenu bebu u Prijedoru

Zanimljivosti

Prva beba rođena u Prijedoru u Novoj godini je Ana Јeftenić i danas joj je uručen zlatnik – dar gradonačelnika Slobodana Јavora.

Majka Aleksandra zahvalila je gradonačelniku za ovaj gest, te navela da je beba rođena juče, teška je 3.150 grama i duga 53 centimetra.

„Zdrava je i mi smo radosni“, izjavila je novinarima majka Aleksandra, koja ima i osmoipogodišnjeg sina Јovana.

Zlatnik i iskrene čestitke za rođenje prve bebe u 2024. godini u Prijedoru u ime gradonačelnika uručila je šef Kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš koja je čestitala ponosnim roditeljima.

Dodoševa je rekla da je raduje podatak iz ove zdravstvene ustanove da je prošle godine neznatno povećan broj porođaja, što, kako je ocijenila, pokazuje da mjere pronatalitetne politike u ovom gradu daju rezultate.

„Grad Prijedor je tokom prošle godine direktno ili indirektno za pronatalitetnu politiku izdvojio šest miliona KM“, naglasila je Dodoševa.

Ona je pojasnila da je riječ o 300.000 KM koje su izdvojene za novorođenčad, a tu je izdvajanje za subvencije kamatne stope za stambene kredite za mlade bračne parove, a već nekoliko godina uvedene su i subvencije za roitelje čiji mališani pohađaju privatne predškolske ustanove.

Direktor Bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ Andrija Vuković zahvalio je gradonačelniku za lijep gest i praksu da daruje prvu bebu u Novoj godini, te naveo da je lani u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno ukupno 649 beba, što je 31 više u odnosu na godinu ranije.

„Mjere pronatalitetne politike očigledno daju rezultate i nadamo se da ćemo još ove godine predložiti nekoliko mjera, te da će broj beba biti i veći“, rekao je Vukotić.

ALOONLINE.BA