Košarkaški kalendar 2023. (I deo) – Rekordi, provokacije, tuče i titule: Godina za pamćenje

Showbizz

Prvi deo dvodelnog specijala

Može se reći da je 2023. godina jedna od najuspešnijih u istoriji srpske košarke, uspesi reprezentacije, praćeni istorijskim momentima i velikim rezultatima srpskih timova.

Toliko puta ispisana istorija, pogotovo od strane Nikole Jokića, koji je u ovoj godini postao najuspešniji srpski košarkaš ikada, kada pričamo o klupskoj košarci.

Povodom toga, donosimo vam ovaj specijal u dva dela, gde izdvajamo hronološki najveća i najzanimljiva dešavanja u svetu košarke.

Januar
2. januar – Hrvatski timovi nisu imali sreće, Split poražen od Crvene zvezde, Zadar od Partizana za početak nove godine. Nikola Jokić je godinu startovao pobedom protiv Boston Seltiksa. Luka Vildoza dobio nagradu za najbljeg košarkaša meseca u Evroligi.

5. januar – Partizan – Odličan start godine u Evroligi, savladan Monako sa 20 poena razlike.

6. januar – Crvena zvezda – Savladana Valensija u gostima za otvaranje evroligaške godine.

7. januar – Filip Petrušev – Mladi centar Zvezde je uspeo da osvoji po prvi put u svojoj karijeri nagradu za MVP-a nedelje.

9. januar – Crvena zvezda – Nikola Topić sankcionisan zbog birokratske greške, neće moći da igra ABA ligu.

10. januar – Crvena zvezda – Kampaco objavio da ostaje u Zvezdi bez obzira na kaznu.

14. januar – San Antonio Spars – Tim iz Teksasa je uspeo da postavi rekord franšize po broju prisutnih navijača na utakmici sa 68.323 gledalaca.

16. januar – Nikola Jokić – Šut uz zvuk sirene za pobedu protiv Orlando Medžika. Šut je pogodio preko Frenca Vagnera, a na kraju meča je imao ukupno tripl-dabl partiju od 17 poena, 10 skokova i 14 asistencija.

17. januar – Crvena zvezda – Sud odbio Zvezdinu žalbu za Kampaca, može da igra tek od marta.

19. januar – Nikola Jokić – Postavio je rekord kao najbolji asistent franšize Denver Nagetsa, u tom trenutku 3.860 asistencija ukupno. Prestigao je Aleksa Inglisa, koji ima 3.859 asistencija. Jokić je trenutno na brojci od 4.244 asistencija u karijeri.

20. januar – Crvena zvezda – Žalgiris je krenuo agoniju crveno-belih koja je trajala sve do debija Fakunda Kampaca u Evroligi. Tu je usledio niz loših rezultata od svega jedne pobede i čak osam poraza, od čega nisu uspeli da se oporave do kraja sezone.

24. januar – Crvena zvezda – Crveno-beli prete da ne nastupaju u Kupu Radivoja Koraća.

26. januar – Nikola Jokić – Treći put zaredom izabran za startera na Ol-Star meču.

27. januar – Večiti – Drugi istorijski večiti derbi odigran je u Evroligi i pripao je crno-belima, koji su u tom trenutku bili gosti Zvezdi.

28. januar – Matijas Lesor – Francuski centar se pojavio na venčanju novopečenog mladog bračnog para u ulozi kuma, što je dodatno zbližilo njega sa navijalima Partizana.

31. januar – Vladimir Brodzijanski – Napustio Partizan sporazumnim raskidom ugovora.

Februar
8. februar – Lebron Džejms – Oborio rekord Karima Abdul-Džabara po broju postignutih poena. Uspeo je da prestigne prethodni rekord od 38.387 i trenutno broji 39.363 poena.

9. februar – Nemanja Nedović – Igrač Zvezde postigao rekord sezone u Evroligi. Dao je 28 poena Makabiju, ali u porazu, pošto je u istom meču Vejd Boldvin postavio rekord karijere.

15. februar – 18. februar – Kup Radivoja Koraća – Večiti derbi se desio u polufinalu, a pobednik meča, a i celog turnira je bila Crvena zvezda.

19. februar – Luka Dončić – “Madrid! Zašto? Volim Madrid, igraju dobro. Osim toga, osvojili su Superkup, drugi su u Evroligi, a prvi u ACB-u, tako da im ide dobro” – Luka predvideo osvajanje titule Real Madrida.

21. februar – Luka Vildoza – Argentinski košarkaš je raskinuo sa dugogodišnjom devojkom.

24. februar – Srbija – Reprezentacija poražena od Grčke rezultatom 97:92 u kvalifikacijama za Mundobasket.

26. februar – Dejmijen Lilard – Postavio je rekord franšize postigavši 71 poen u pobedi protiv Hjuston Roketsa.

27. februar – Srbija – Naša selekcija se plasirala na Mundobasket pobedom protiv Velike Britanije rezultatom 101:83.

28. februar – Nikola Jokić – Srpski reprezentativac je upisao karijerni 100. tripl-dabl učinak. Ovim uspehom je postao dek šesti igrač koji je to postigao, a statistika sa meča koja ga je dovela do toga je bila 14 poena, 11 skokova i 10 asistencija u pobedi nad Hjuston Roketsima 133:112.

Mart
2. mart – Fakundo Kampaco – Prva utakmica argentinskog plejmejkera u Evroligi za Crvenu zvezdu. Protiv ekipe Bajerna postigao je 16 poena, tri skoka i sedam asistencija, a Zvezda je taj meč izgubila rezultatom 87:80.

5. mart – Cibona – Zvezda je ponovo izgubila od hrvatskog kluba, ovog puta tim je iz Zadra, a Cibosi su slavili rezultatom 85:81.

6. mart – Evroliga – Donesena je odluka da košarkaški projekat sa timom iz Dubaija može da krene u postepenu realizaciju.

13. mart – Večiti derbi – Novi derbi u ABA ligi Partizan je ponovo dobio, ovog puta rezultatom 92:81. Na ovom derbiju se desilo nekoliko stvari koje će kasnije izazvati veliku buru među navijačima. Sukob Matijasa Lesora i Filipa Petruševa, nakon čega je usledilo saopštenje Zvezde i mnoge druge stvari.

14. mart – Matijas Lesor – Partizanov centar i ljubimac Grobara uputio je javno izvinjenje za to što je udario Petruševa.

15. mart – Filip Petrušev – Zvezdin centar slikan kod policijske stanice gde ide da izjavu na račun sukoba sa centrom Partizana.

16. mart – Bogdan Bogdanović – Srpski bek potpisao novi ugovor vredan 68 miliona dolara sa Atlanta Hoksima u trajanju od četiri godine.

19. mart – Nebojša Čović – “Nikad se nismo palili na Top 8”

28. mart – Nikola Mirotić – Zoran Savić uručio poklon crnogorskom krilnom centru pred utakmicu sa Barselonom.

April
1. april – Nikola Topić – Mladi srpski plejmejker je ispisao istoriju tako što je na ANGT turniru igranom u Beogradu postigao 49 poena za ukupni indeks korisnosti 65 poena.

5. april – Bogdan Bogdanović – Bek Atlanta Hoksa otkrio je da će igrati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Manili.

9. april – Golden Stejt Voriors – NBA franšiza iz Franciska uspela je da postavi rekord lige sa 55 postignutih poena u prvoj četvrtini i to protiv Portland Trejl Blejzersa. Rezultat na poluvremenu je bio 84:53.

11. april – Partizan – Crno-beli su probili cifru od 300.000 navijača i postavili rekord Evrolige.

14. april – Dalas Maveriks – Franšiza, čiji je vlasnik Mark Kjuban, kažnjena je novčanom kaznom od 750 hiljada dolara zbog namernih poraza i izbegavanja plej-of faze takmičenja. Oni su namerno predali utakmicu 7. aprila i tako ostvarili bolju poziciju na draftu.

15. april – Panatinaikos – Evroliga je odlučila da kazni Panatu novčanom kaznom u iznosu od 725 hiljada evra zbog kršenja finansijskih pravilnika prema igračima. Ovo je rekordna kazna u ovom takmičenju.

17. april – Partizan – Pokrenuta akcija za pomoć klubu i povrat poreza.

25. april – Partizan – Crno-beli su napravili prvi brejk u Madridu i poveli u seriji (1-0). Slavili su rezultatom 89:87, košem Kevina Pantera uz zvuk sirene.

26. april – Denver Nagets – Tim Nikole Jokića ostvario je četvrtu pobedu u pet mečeva protiv ekipe Minesota Timbervulvsa i tako su prošli prvu rundu plej-ofa NBA lige.

27. april – Partizan – Momenat u istoriji crno-belih koji će se zauvek pamtiti. Meč koji je išao u najbolju korist Partizana, da bi na kraju utakmice, na 15 poena razlike i par minuta do kraja došlo do skandaloznog poteza Serhija Ljulja. Ušao je u nepotrebno jak kontakt sa kapitenom Partizana Kevinom Panterom, koji je previše impulsivno odreagovao, da bi odmah nakon toga svi krenuli u tuču koja je rezultovala prekidanjem utakmice. Utakmica je dodeljena Partizanu, pa su tako crno-beli poveli u seriji 2-0, ali usledile su sankcije, koje su kasnije bile zadužene za onaj gorak ukus u ustima i ispadanja iz takmičenja.

28. april – Kazne Evrolige – Partizan je nakon skandalozne tuče u Madridu potpuno nepravedno kažnjen, Kevin Panter je dobio dve, dok je Matijas Lesor dobio jednu utakmicu suspenzije. Sa druge strane kažnjeni su Gabrijel Dek jednu utakmicu i Geršon Jabusele sa pet mečeva.

28. april – Crvena zvezda – Naš predstavnik je u ABA ligi slavio protiv ekipe Zadra ubedljivo rezultatom 100:73 i tako ostvario prvu pobedu u dvomeču.

Maj
2. maj – Partizan – Crno-beli nisu imali preterano šanse bez svoja dva glavna igrača, pa su treći meč izgubili rezultatom 82:80. Međutim, ovo nije trebalo negativno da utiče na Partizan, pošto su imali dobar zalog.

4. maj – Partizan – Samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi Ribnikar, atmosfera u “Štark Areni” nije mogla da bude odgovarajuća, a Real Madrid je “iskoristio” to u svoju korist i došao do druge pobede, odnosno izjednačenja u seriji. Na žalost, u tom trenutku momentum u potpunosti prelazi na stranu Madriđana, tako da su crno-beli imali daleko teži zadatak.

8. maj – Crvena zvezda – Crveno-beli plasirali su se u polufinale ABA lige pobedom protiv Zadra rezultatom 74:63.

10. maj – Partizan – Poslednji meč u ovoj seriji je bilo pitanje “života i smrti”, a crno-beli nisu uspeli da ga prežive. Ovo je pokrenulo lavinu nezadovoljstva i negativnih komentara i uvreda na račun Real Madrida, a serija je gotova rezultatom 3-2 u korist španskog tima. Partizan je ovde propustio istorijsku šansu da dođe do Fajnal fora.

12. maj – Denver Nagets – Tim Nikole Jokića ostvario je i četvrtu pobedu u seriji sa Finiks Sansima, nakon šest utakmica i tako su se plasirali u finale Zapadne konferencije NBA lige.

15. maj – Partizan – Usled negativnog rezultata samo ped dana kasnije crno-beli nisu uspeli da ostvare pobedu protiv SC Derbija, pa su doživeli šok u Beogradu i poraženi su rezultatom 84:83. Tako je Studentski centar poveo u seriji 1-0 u četvrfinalu ABA lige.

15. maj – Matijas Lesor – Centar Partizana izabran je u prvu petorku Evrolige, dok je u drugu petorku stavljen Kevin Panter.

18. maj – Crvena zvezda – Srpski tim je objavio da će naredne sezone nastupati u “Štark Areni”.

21. maj – Real Madrid – “Kraljevski klub” je uspeo da osvoji Evroligu šutem Serhia Ljulja.

22. maj – Partizan – Naš predstavnik je uspeo da ostvari i drugu pobedu u trećoj utakmici i plasira se u polufinale ABA lige, nakon što su u drugom meču pogotkom Džejmsa Nanelija uspeli da slave.

23. maj – Nikola Jokić – Dvostruki MVP NBA lige uspeo je da postigne osmi tripl-dabl učinak u plej-ofu i tako prestigne apsolutni rekord Vilta Čemberlejna, koji je imao sedam takvih učinaka. U isto vreme je sa Denverom uspeo da “počisti” Los Anđeles Lejkerse skorom 4-0 i plasira se u prvo finale NBA lige u istoriji franšize.

23. maj – Crvena zvezda – Nakon 80 minuta košarke u nekoliko dana protiv Budućnosti, Crvena zvezda se plasirala u finale ABA lige ubedljivom pobedom i razlikom od 79 poena u dva meča.

25. maj – Luka Vildoza – Argentinski bek objavio je sliku na društvenim mrežama gde je objavljeno kako je u vezi sa srpskom odbojkašicom Milicom Tasić.

30. maj – Partizan – Nakon što su slavili u prvom duelu u Beogradu, u drugom su poraženi rezultatom 95:83 u Ljubljani od strane Cedevita Olimpije, pa je meč prebačen u treći meč i serija se vratila u Beograd.

Jun
3. jun – Crvena zvezda – “KK Crvena zvezda Meridianbet obaveštava javnost nakon sramnog saopštenja ABA lige sa terminima odigravanja finalnih utakmica – da neće igrati finale ABA lige čiji je početak zakazan za 12. jun 2023.godine!”

6. jun – Partizan – Crno-beli su se plasirali u finale ABA lige pobedom nad Cedevita Olimpijom 90-71 u Beogradu.

8. jun – Partizan – Crno-beli nisu želeli da prihvate termin finala ABA lige.

11. jun – Crvena zvezda – Nakon pobede kod kuće Crvena zvezda je slavila u Železniku protiv FMP-a u drugom meču i uspela da osvoji Superligu Srbije i svoj drugi trofej u sezoni.

13. jun – Denver Nagets – Tim iz Kolorada je nakon pet mečeva uspeo da ostvari četvrtu pobedu i tako slavi rezultatom 94:89 i tako osvoji svoju prvu titulu NBA prvaka. Nikola Jokić je zabeležio 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije i na osnovu cele finalne serije zaradio je titulu MVP-a finala NBA lige. Ovo je ujedno najveći uspeh jednog srpskog košarkaša ikada u klupskoj košarci.

16. jun – Crvena zvezda – “Bez obzira na sve, pokažimo ponovo zašto nismo isti…”

20. jun – Filip Petrušev – Dok je srpski reprezentativac i osvajač srebrne medalje na Mundobasketu davao izjavu za medije, Zek Ledej je dobacivao imitirajući zvuke policijske sirene.

22. jun – Finale ABA lige – Nakon veoma turbulentnog finala i velike borbe Partizan je pred svojim navijačima uspeo da slavi nakon pet mečeva rezultatom 96:85 i tako su osvojili prvu ABA ligu posle duže pauze.

22. jun – Luka Vildoza – Odmah po završenom finalu ABA lige informacija o odlasku Luke Vildoze iz Crvene zvezde je postala javna. Objavljeno je da će igrač otići u tim Panatinaikosa.

22. jun – NBA draft – Viktor Vembanjama izabran je kao prvi pik NBA drafta za San Antonio Sparse.

23. jun – Fakundo Kampaco – Objavljeno je da će argentinski plejmejker otići u Real Madrid kako je ranije najavljeno.

24. jun – Dejan Davidovac – Nakon sezone van crveno-belog dresa Davidovac se vraća u Crvenu zvezdu.

27. jun – Matijas Lesor – Centar crno-belih je zvanično postao novi igrač Panatinaikosa.

28. jun – Džon Holand – Jedan od ljubimaca navijača Crvene zvezde napušta tim sa Malog Kalemegdana.

29. jun – Kevin Panter – Bek crno belih potpisao je novi ugovor sa Partizanom.

Drugi deo ovog specijala možete očekivati prvog dana nove godine.

(Telegraf.rs)