Mala Irina dobila novu priliku za budućnost: Obezbeđen novac za operaciju bebe koja boluje od TAR sindroma

Region

Nakon dosta lutanja jer je ova bolest nepoznanica i kod nas, njeni roditelji su u Poljskoj našli kliniku

Irina Trojanovski iz Bora rođena je pre devet meseci sa TAR sindromom i ona je jedna od 5 hiljada beba u svetu koja boluje od ove retke genetske bolesti, koju prati nedostatak gornjih ekstremiteta i trombocitopenija, prenosi ZAmedia.

Nakon dosta lutanja jer je ova bolest nepoznanica i kod nas, njeni roditelji su u Poljskoj našli kliniku gde će je narednog leta operisati hirurg iz Amerike. Novac u iznosu od 182 hiljade evra obezbedio je Grad Bor iz Fonda za lečenje maloletnika.

Kako kaže njena majka, istraživali su svuda, a čak su stupili u kontakt i sa roditeljima iz Teksasa koji su im pomogli da se upoznaju sa ovom dijagnozom.

Ohrabrili su nas i rekli da je normalno da smo sada uplašeni, ali veruju da će Irina da stane na noge i da će moći normalno da funkcioniše i bude srećno dete – objašnjava ona.

Prvih meseci Irina je bila i životno ugrožena, a operacije će početi od nogu, jer devojčica nema čašice u kolenima, te ne može da stoji i prohoda. Majka dodaje da je nakon toga plan da joj doktor produži levu ruku, te da će Irina moći da je koristi u budućnosti.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora kaže da je inicijativa pokrenuta jer je potrebno izbeći sakupljanje novca za lečenje dece na ulici.

telegraf.rs