Nova godina kuca pred vratima: “Svi su dobrodošli na naš dobri sarajevski dernek”

Region

Iako trenutna vremenska prognoza više podsjeća na početak proljeća, u Sarajevu uveliko traju posljednje pripreme za doček Nove godine. Osim javnog dočeka ispred Vječne vatre, zanimljiva ponuda može se pronaći gotovo na svakom koraku u gradu. Sve to, privuklo je veliki broj turista u glavni grad, a vrhunac se tek očekuje.

Snijega nema, pa nema ni pravog Snješka Bijelića. Ove godine zamijenio ga je ukrasni. Ipak, da nam se bliži Nova godina, pokazuje okićen grad i veliki broj turista na sarajevskim ulicama.

“Mi smo iz Kolumbije, i prvi put smo ovdje. Tek smo jedan ovdje, sviđa nam se hrana, mjesto je prelijepo, mješavina religija je veoma zanimljiva”, kaže jedna turistkinja.

“Da, ovo je moj prvi put ovdje. Sviđaju mi se ljudi i kultura”, dodaje druga posjetiteljka.

Koncert “Sarajevo Big Banda”

Duh kulture i tradicije nastoje očuvati muzičari Sarajevo Big Banda , koji će 28. decembra organizovati novogodišnji koncert posvećen stvaralaštvu Kemala Montena.

“Velikim dijelom, nije cijeli program, ali veliki dio obuhvata upravo te manje poznate kompozicije Kemine. To je nešto što smo htjeli da napravimo i po čemu bi ovaj koncert treba da bude poseban”, naveo je dirigent, Ranko Rihtman.

Posebno raduje velika zainteresovanost publike.

“Da smo organizirali tri noći u velikoj dvorani, ja vjerujem da bi sve bilo puno. Ogroman je interes za ovaj događaj. To pokazuje da ima publike za ovu vrstu događaja, ima prostora za “Sarajevo Big Band”, rekao je direktor BKC-a, Jasmin Duraković.

“To nam otvara mogućnost da u perspektivi napravimo istovjetan ili sličan, posvećen Kemalu Montenu, jer je nemoguće koliki je interes”, dodaje Faik Lačević, iz Sarajevo Big Banda.

Javni doček ispred Vječne vatre

Velikom interesu javnog dočeka Nove godine ispred Vječne vatre, nada se i Grad Sarajevo. Za sada, pripreme idu planiranom dinamikom.

“Sigurna sam da će Sarajevo opet biti epicentar odličnog provoda. Svi su dobrodošli na naš dobri sarajevski dernek kao i u posjetu gradu, koji zaista ima šta za ponuditi. Primjetno je da smo ove godine uložili poseban trud i sredstva, kako bi naše Sarajevo zablistalo u punom sjaju”, poručila je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Na javnom dočeku očekuje se oko 20 hiljada ljudi

“Imamo 8% više soba, 10% više kreveta u KS, tako da taj privatni sektor koji prati tu potražnju nam sve govori i u ekonomskom smislu znamo da turizam generira preko 2 milijarde KM u BiH, a od toga je polovina, preko milijarde KM u KS. Što se tiče same Nove godine, jako smo zadovoljni, znamo da se traži krevet više u Sarajevu. Popunjeni su kapaciteti”, kaže Haris Fazlagić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo ove godine zabilježio je čak 35% više posjeta u odnosu na isti period prošle godine. A posebno raduje podatak da su brojke iz rekordne 2019. godine nadmašene.

n1