Ušli smo u grad duhova, odakle je 4000 ljudi hitno evakuisano zbog vulkana: Jedna sila nam nije dala da hodamo

Region

Oko 4.000 stanovnika grada Grindavika u blizini koga je lava izbila, odmah su evakuisani. To je sada veliki “Grad duhova”

Nedavna erupcija vulkana Fagradalsfjal bila je razlog zašto su reporteri Telegrafa kročili u zemlju “leda i vatre”. Četvrtu erupciju vulkana u prethodne tri godine u ovoj zemlji najavilo je oko 800 zemljotresa tog dana.

Oko 4.000 stanovnika grada Grindavika u blizini koga je lava izbila, odmah su evakuisani. To je sada veliki “Grad duhova” u kojem više ničega i nikoga nema. Ali, eto nas.

Dok nam se pred očima smenjuju predeli kao na Mesecu, jer traga vegetaciji i životu nije bilo, beskonačnim islandskim bespućima vetar je raznosio miris sumpora. Sada shvatamo zašto se meštani često šale da Nil Armstrong i nije sleteo na Mesec već upravo u njihov zavičaj.

Prolazimo kroz grad sa sablasno praznim ulicama, ali na samom putu ka vulkanu, tokom penjanja na uzvišenja iznad Grindavika, nije vulkan taj koji uliva strah, već vetar. Toliko jak da vrata na automobilu nisu mogla da se otvore.

Umesto u snagu vulkana, uverili smo se u snagu vetra. Ovde je tako nemilosrdan. A osećaj, do tog trenutka potpuno nepoznat. Pod nogama led, pred očima bespuće, a vetar toliko jak da i najmanje pomeranje uzrokuje klizanje, koje bi stvarno moglo da bude nezgodno. Da smo imali kišobrane sa sobom, mogli smo kao Meri Popins uhvatiti neki istočni vetar i odleteti iza sedam mora i sedam gora.

pak, zarad dobrih fotografija, usudili smo se da mu se suprotstavimo. I, dokle smo dogurali? Do vrata automobila do kojih nas je on, bukvalno, nosio po putu. Posle smo saznali da se ispod nalazi i neka vrsta provalije koja vodi direktno u Atlantski okean.

Srećom, pa smo imali za šta da se uhvatimo.

Iako smo se pripremili sa garderobom, jer znamo gde smo pošli, jedno je kada čujete ili pročitate na internetu koja je temperatura napolju, a potpuno drugo kada vetar počne da vas šiba sa svih strana i to takvom brzinom da se i sneg i led lepe na vaše lice.

U Grindaviku je, u tom trenutku, u podnožju, ispod nas, zabeležena jačina od 71 km/h, ali gore, gde smo mi stigli, čini se kao da je ta brojka bila daleko jača, čak i do 100 km\h

Inače, Island je jedino parče kopna koje se nalazi tačno na razmeđi evroazijske i američke tektonske ploče. Nigde na svetu se četiri elementa ne mogu bolje upoznati nego na Islandu. Zato i ne čudi što je od Žil Verna do svetski poznatog serijala “Igra prestola”, Island svojom opčinjavajuće oštrom prirodom uspeo da nadahne brojne poduhvate.

(Telegraf.rs)