Mališani iz Šajkaša kisele kupus i prave kolače: Organizovali vašar za građane, za samo 20 minuta prodali sve

Region

U sklopu aktivnosti „praktične veštine – domaćinstvo“ đaci su učili i kako se kiseli kupus u staklenoj tegli

Učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ “Isidora Sekulić” u Šajkašu, koji pohađaju nastavu u okviru obogaćenog jednosmenskog rada – “Praktične veštine – domaćinstvo”, organizovali su Novogodišnji vašar za svoje roditelje, bake i deke, ali i sve građane Šajkaša.

Na vašaru su učenici prodavali raznorazne novogodišnje ukrase, venčiće za vrata, ikebane, ali i bakine kolače i krofne, koje su posetioci pokupovali u veoma kratkom roku, prenosi Dnevnik.

– Planirali smo da vašar traje sat vremena, a već su za dvadesetak minuta učenici uspeli da prodaju sve što smo napravili i pripremili. Za ukrase su posetioci izdvajali koliko su želeli, nije postojao nikakav cenovnik, jer smo želeli da prezentujemo roditeljima rezultat truda učenika koji petkom učestvuju u praktičnim veštinama. Naš cilj je ovim programom bio razvoj motoričkih sposobnosti dece, jer je loša motorika problem koji se danas često javlja. Sa druge strane, deca na ovaj način uče i da stvaraju, od ukrasnih predmeta do turšije i kiselog kupusa, a sve kroz igru, zabavu i smeh – kaže učiteljica Anđelka Knežević, koja organizuje i vodi ovu aktivnost.

Đaci učili kako se kiseli kupus
U sklopu aktivnosti „praktične veštine – domaćinstvo“ đaci su učili i kako se kiseli kupus u staklenoj tegli. Osim toga, učenici su pravili i sok od zove, bakine kolače, jesenju dekoraciju, a ušivali su i čarape, šili torbice i bavili se reciklažom. Prema rečima učiteljice, jedan od glavnih ciljeva je razvijanje praktičnih veština, kreativnosti i zajedništva.

Prikupljeni novac od prodaje učenici će iskoristiti za kupovinu materijala koji su im potrebni za naredne radionice i projekte koje planiraju.

(Telegraf.rs)