Škole upozoravaju: Energetska pića piju već i djeca od 11 godina, kupuju im ih roditelji

Region

Više od polovice 15-godišnjaka pije ih povremeno ili redovno, miješaju ih s alkoholom. Cigarete zamjenjuju e-cigaretama i nikotinskim vrećicama. U pripremi je zakon o zabrani energetskih pića za mlađe od 18 godina

Djeca koja piju energetska pića postaju razdražljiva, neispavana, tresu im se ruke, blijeda su, gube pažnju. Sve to izazivaju sastojci poput kofeina, taurina, šećera i biljnih tvari kojih je u tom piću u jako velikoj koncentraciji, a pomiješani djeluju poticajnije od drugih napitaka. Brzo se razvija i ovisnost, te debljina, a sve je više dokaza da je prevelika konzumacija povezana i s depresijomm i samoozljeđivanjem. Kod neke djece, posebno ako imaju neke skrivene ili poznate probleme sa srcem, može doći i do puno opasnijih posljedica, pada tlaka, ubrzanog rada srca, nesvjestice, pa i ozbiljnih problema, čak i smrti.

Istovremeno, energetska pića i novi duhanski proizvodi poput nikotinskih vrećica sve su veći trend među mladima. U Hrvatskoj, prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, više od 60 posto djece u dobi od 15 godina povremeno pije energetska pića. Čak 6 posto 11-godišnjih dječaka svaki dan popije barem jedno. Raste broj djevojčica koje ih konzumiraju, a češće ih koriste učenici u srednjim školama. Kažu da ih piju kako bi mogli učiti i dulje biti budni. Čest je slučaj da djeci i od 11 godina pića kupuju roditelji.

Kako se s time suočiti, od stručnjaka su slušali učitelji, nastavnici i stručni suradnici na stručnom skupu u zagrebačkoj OŠ Središće, povodom Mjeseca prevencije ovisnosti obilježenog u studenom.

Može izazvati trovanje
Tršište energetskih pića u svijetu vrijedno je čak 21 milijardu dolara, nema naznaka smanjivanja, a konzumiraju ih sve mlađa djeca unatoč brojnim štetnim djelovanjima. Uz to, sva ta sredstva izuzetno su im dostupna, kontrola je nedovoljna, posebno izvan škola, a proizvođači agresivno “guraju” proizvode na tržište, moglo se čuti na predavanjima

– Primjećujemo da roditelji i djeca nisu svjesni štetnosti. Ali može biti štetno i zbog iznenadnog akutnog trovanja, i drugih zdravstvenih stanja. O tim stanjima pretjerane konzumacije nikotina i alkohola potrebno je razvijati svjesnost da se zna koliko je štetno – kazala je Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je pokrenuo kampanju “Energetska pića nisu za mlada bića”.

A negativni zdravstveni ishodi su brojni – rizično ponašanje, loše mentalno zdravlje, štetni kardiovaskularni učinci, neurološki, metabolički i bubrežni problemi.

Svaki dan piju energetsko piće
Pavić Šimetin istaknula je kako je zabrinjavajuć slučaj srednje škole u Varaždinu, gdje su učenici zatečeni kako se drogiraju na nastavi jer pokazuje na to kolika je dostupnost svih tih tvari. Jako je važno da se problematična pića i sredstva ne drže u kući, ili, primjerice, u automatima u školama. Ako je djetetu takvo piće dostupno kod kuće, ono ne može razumjeti kakva bi bila njegova štetnost, poput izazivanja ovisnosti.

– Na hitni prijem Rebra zaista nam dolaze djeca nakon konzumacije energetskih pića. Dijelimo ih u nekoliko skupina, oni koji puno popiju odjednom, do onih koji ih piju na tjednoj bazi i oni koji ih miješaju s alkoholom. Ta pića sadrže jako puno šećera, taurina, biljnih dodataka koji loše utječu i na odrasle. Kod djece se može dogoditi i da imaju neke neotkrivene srčane bolesti i stanja koja mogu biti potaknuta ovim pićima – kaže kardiolog pedijatar s KBC Zagreb, prof. dr. sc. Daniel Dilber.

Znate li što sadrži energetsko piće?
Glavni sastojak je kofein, jedno piće od 2,5 dcl ima 30-350 miligrama kofeina, te oko 27 grama šećera, uz druge dodatke, taurin, glukozu (glukozno-fruktozni šećer), vitamine i i biljne tvari povezane s mentalnom budnošću. Zbog miješanja tih dodataka reakcija energetskog pića je izuzetno jaka.
Zbog toga ih se i reklamira kao korisne za pojačanje budnosti, koncentracije i fokusa. No kod djece taj učinak traje jako kratko, pa žele piti još da potaknu učinak. Posljedice su ipak gore, a teže ih je uočiti: rizično ponašanje, loše mentalno zdravlje, štetni kardiovaskularni učinci, neurološki, metabolički i bubrežni problemi.

Manje puše, više ‘vapaju’
Od 2014. se bilježi manji broj djece koja puše, ali samo zato što su se prebacili na druge duhanske proizvode – grijani duhan, popularne “vapalice” (nikotinska tekućina), a sve češće i nikotinske vrećice, te snus (rezani duhan) koji se još službeno ne može nabaviti u Hrvatskoj no miješa se u nikotinske vrećice i prodaje ilegalno. Hrvatski 15-godišnjaci su na 4. mjestu u Europi po konzumaciji duhana.

– Ova industrija vrlo rado će nas uvjeravati da su svi ti novi duhanski proizvodi manje štetni od cigareta jer imaju manje katrana, ali to nije točno. Jedna nikotinska vrećica, koja se može držati u ustima, sadrži čak 20 mg nikotina, a to je cijela kutija cigareta. Veliki je problem što svi ti proizvodi izgledaju vrlo primamljivo, vizualno lijepo, te tako dodatno privlače mlade – kazala je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imaju dovoljno informacija, ali…
Pritom, upozorili su govornici, preporuka svih relevantnih zdravstvenih institucija je jasna – za dijete je štetno i jedno takvo piće.
Za usporedbu, jedna žličica šećera ima 5 grama šećera. Usporedbe s kavom nisu dobre jer kava nema druge dodatke, a osim toga, djeca ne bi trebala piti ni kavu.

Jedan od problema je što roditelji teško uočavaju da djeca konzumiraju dok nije kasno. Adolescenti su općenito u ranjivoj dobi kad unatoč svim informacijama koje imaju, donose odluke koje su štetne za njih. Bilo da se radi o društvenim utjecajima, ili nesigurnosti, istaknula je primarijus Marija Posavec iz Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ, NZJZ Andrija Štampar.

Istraživanje stručnih službi XVI. gimnazije u Zagrebu pokazalo je kako trećina ispitanih srednjoškolaca pije energetska pića, često ih kombiniraju s alkoholom ili kavom. Ističu kako ih piju kako bi ostali budni i zato jer im se sviđa okus. Sve ozbiljniji problem umora kod učenika, kao i pretjerano vrijeme na mobitelima i računalima direktno je povezano s pijenjem energetskih pića, istaknuto je.

‘Polegnite dijete i podignite mu noge’
Prof. dr. sc. Daniel Dilber je i savjet što učiniti ako djelatnik škole ili roditelj uoči da djetetu nije dobro zbog energetskog pića, da se trese zbog ubzanog rada srca, problijedilo je, povraća, pa čak i kolabira. Djetetu treba podići noge, dati mu zraka, pa i pozvati Hitnu.

Ravnateljica OŠ Središće Violeta Vragotuk kaže nam kako su imali slučajeve djece koja su u školi pila vrlo skupa energetska pića koja su im kupili roditelji. Škola je stoga u potpunosti zabranila korištenje u školi, te stalno educiraju učenike o opasnostima.

Zakon u 2024.
Zbog zabrinjavajućih trendova, Ministarstvo zdravstva već priprema Zakon o zabrani energetskih pića za mlađe od 18 godina. Kako je pojasnila Ivana Portolan Pajić, zakon će uključivati zabranu prodaje pića putem automata, te na samouslužnim blagajnama. Ići će se i na kontrolu oglašavanja, reklame neće smjeti biti usmjerene prema mlađima od 18 godina, neće ih smjeti reklamirati osobe koje mogu biti uzor mladima, neće se smjeti stvarati dojam da pijenje energetskih pića pridonosi društvenim, sportskim i obrazovnim uspjesima. Škole će imati obavezu rada i edukacije učenika s opasnostima ovih proizvoda.

Zakon bi se iduće godine trebao naći u e-savjetovanju.24sata.hr