U jednom delu Srbije kiša do večeri prestaje, a u drugom će pljuštati samo tako: Očekuje se i do 40 litara

Region

Ovog jutra talas obilnijih padavina premešta se sa severa zemlje ka drugim delovima

Srbija je pod uticajem ciklona i u celoj Srbiji je oblačno sa padavinama. Tokom prethodne većeri i noći obilna kiša padala je na severu i severozapadu Srbije, naročito na području Vojvodine, Beograda, Podrinja, Mačve i Kolubarskog okruga. U ovim predelima tokom noći palo je od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru. Kiša je u ovim predelima bila praćena i jačim pljuskovima.

Ovog jutra talas obilnijih padavina premešta se prema jugu, tako da se tokom prepodneva obilna kiša sa pljuskovima očekuje na zapadu i jugozapadu Srbije, a posle podne i uveče na jugu Srbije, dok će istovremeno na sevru Srbije padavine prestati.

Na jugu Srbije danas će biti i uslova da pljuskovi budu praćeni i grmljavinom, naročito na području Metohije, a ovi grmljavinski sistemi do juga Srbije pristizaće preko Crne Gore i Albanije sa Jadranskog mora.

Danas će duvati slab severozapadni vetar, a usled prodora hladnog fronta očekuje se i pad temperature vazduha i biće hladnije u odnosu na jučerašnji dan. Da podsetimo, maksimalna temperatura dostigla je juče u Srbiji prolećnih 20°C.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 4 do 10°C, u Beogradu je 9°C. Zlatibor i Sjenica mere 4°C, a Kopaonik 1°C.

Maksimalna temperatura biće danas od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Inače, umerena kiša koja je jutros padala i na najvišim planinama skoro da je potpuno otopila snežni pokrivač.

U nastavku prepodneva kiša će na višim planinama preći u jak sneg, a posle podne kiša će preći u sneg i na nižim planinama.

Prema vremenskoj prognozi, u predelima sa padavinama danas se očekuje od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, osim na severu Srbije gde će padavine biti u postepenom prestanku. Najobilnije padavine očekuju se na jugu i jugozapadu Srbije, lokalno i do 40 litara po metru kvadratnom.

Inače, u planinskim predelima očekuje se da padne od 10 do 20 centimetara snega, lokalno na jugu i jugozapadu i do 30 cm.

(Telegraf.rs)