Đoković ima nikada kraći odmor pred sezonu u kojoj napada sve – sada ima nešto drugačiji plan

Region

U trenutku kada se cilja “Zlatni slem” nema nikakve dileme da je dobra polazna osnova pustinjski vazduh, prebogata zemlja i savršeni uslovi. Ipak, cilj je najviši mogući.

Novak Đoković je proveo neko vreme u Marbelji nakon eliminacije u Dejvis kupu od Italije, a početak priprema je zakazan za 10. decembar. Pauza od samo 15 dana je jedna od najmanjih u njegovoj karijeri, pa nema nikakve dileme da će morati dodatno da rastereti ostatak sezone.

Ipak, sada je apsolutni fokus na Australijan openu, a onda će verovatno uslediti neki od dramatičnih rezova.

Đoković je odlučio da se ove godine priprema sa Hamadom Međedovićem, osvajačem Next Gen turnira i mladića od koga se očekuje bum u 2024. godine. To nimalo ne čudi, ukoliko znamo da je kroz istoriju Đoković to često radio, pa je tako trenirao sa Danilom Medvedevim pre nego što je bljesnuo na najvišem nivou, ali i sa Holgerom Runeom, Tejlorom Fricom, itd…

Zanimljivo da se za sličan recept odlučio i Rafael Nadal koji je otputovao na svoju akademiju u Kuvajtu gde sparinguje iz dana u dan sa Arturom Fisom, finalistom turnira koji je osvojio Međedović. Sve ovo navodi da je to uobičajena praksa, ali će saradnja Đokovića i Međedovića biti plodonosna potencijalno za obojicu. Kasnije će zajedno putovati u Pert gde će nastupati pod zastavom Srbije na Junajted kupu i to bi mogao da bude oslonac sezone iz snova.

Đoković je i prethodnih godina znao da se priprema u Dubaiju, a razloga za to je više. Pre svega savršena geografska pozicija Dubaija koja ga stavlja u sam centar planete, pa je povezan sa svim kontinentima. Uostalom, postoji i direktan let do Melburna koji traje 13 sati, što je svakako jedna od prednosti.

Klimatski uslovi su po mnogo čemu slični onima koji vladaju u Australiji, a teniserima nakon hladnih evropskih zima često treba neko vreme da se naviknu na leto. Zbog toga je Dubai sa visokim temperaturama dobra priprema za ono što će ih sačekati 11.658 kilometara daleko.

Dakle, Novak je štiklirao uslove, sparing rivala, ali i geografsku poziciju. Da li postoji još nešto? Pa, tu su i savršeni uslovi u trening centrima u Dubaiju, a tamo ima i dosta naših ljudi koji pomažu logističke zavrzlame. Trening centra u Dubaiju je „otkrio“ Rodžer Federer, a to je jedan od recepata koje je uspešno i Novak implementirao u svoj rad. Očekuje se da put Australije krene krajem godine, neposredno pre Nove godine. Tačan datum još uvek nije poznat.

I zbog čega je Đoković odlučio da ovako rano krene sa pripremema sa obzirom na to da je imao izuzetno dugu sezonu i da ga čeka jedna još duža? Upravo zbog toga što ga čeka poslednja prilika u karijeri da uradi ono što je 1988. godine uradila Štefi Graf. Nemica je ostala jedina koja je ikada uzela reket u ruke da je osvojila te godine sva četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama. Ako je neko uopšte sumnjao da će to biti Đokovićev cilj onda je to prestalo da bude pitanje nakon što je podigao trofej u Torinu.

Šta bi mogao da uradi da mu sledeća godina bude bolja od ove? Najbolje je na to sam odgovorio.

„Mogu da osvojim sva četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama. Ambicije se ne menjaju, imam želju, posvećenost, telo me odlično sluša, imam sjajan tim oko sebe, motivaciju za najveće turnire. Imam inspiraciju da idem dalje. Sledeće godine su tu i Olimpijske igre. Ne znam da li će sledeća da bude dobra kao ova, ali ću zadržati mentalitet“, poručio je srpski as.

Ipak, kalendar će biti izuzetno teško iskoordinisati i zbog ovih priprema, pa bi trebalo očekivati neka neočekivana odsustva. Da li će Đoković imati onako ispunjenu sezonu na šljaci kao prethodne sezone? Vrlo verovatno ne. Pauza između Rolan Garosa i Vimbldona je tri sedmice (istorijski velika razlika), ali samo 12 dana nakon finala Vimbldona kreću Olimpijske igre.

To znači da će srpski as gledati da maksimalno rastereti sebe nepotrebnog trošenja jer je olimpijsko zlato jedino što mu nedostaje u prebogatoj karijeri.nova.rs