“REKAO DA JE OTMICA, A NIJE BILO TRAŽENJA OTKUPA” Bivši načelnik srpske policije o ubistvu male Vanje: Istraga puna propusta, MINISTRA ODMAH SMENITI

Region

Bivši načelnik srpske policije Žarko Popović, govoreći o slučaju ubistva Vanje Gorčevske (Đorčevske), istakao je da je u istrazi napravljen veliki broj propusta.

Popović je rekao da se ceo slučaj vodi na krajnje neprofesionalan način i da za to treba da odgovara ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Popović je naveo da je, posmatrano sa njegovog profesionalnog gledišta, bilo mnogo nelogičnosti i objavljivanja ishitrenih zaključaka u vezi sa ubistvom Vanje Gorčevske, za koje se kasnije pokazalo da su neprovereni, pa čak i netačni.

Kao primer, Popović navodi da je Spasovski odmah izjavio da je reč o otmici radi traženja novca, ali zapravo nije bilo traženja otkupa, već je devojčica kidnapovana, odvedena u šumu i odmah ubijena.

On ističe da u predmetu i zločinu nedostaju glavni elementi.

– Nemamo motiv, nemamo sredstva za izvršenje krivičnog dela, nemamo izveštaj sudske medicine, da li je bilo seksualnih radnji, da li je devojčica mučena pre nego što je ubijena. To se može proveriti. Nemamo ništa od toga, samo da je ubijena. Izveštaji su prilično šturi i onda to stvara dodatnu sumnju u javnosti – rekao je on.

Popović smatra da treba kazniti ministra policije.

– Da sam ja predsednik Vlade Makedonije, smenio bih ovog ministra unutrašnjih poslova za dva minuta, ne sme da se tako ponaša. Ne sme da daje nikakve izjave, to nije njegova stvar. Tu je nadležan državni tužilac, jer je nadležan. On drži predmet i mora da daje objašnjenja, jer je osumnjičene morao da ispituje zajedno sa policijom, saslušava ih u službenim prostorijama, prisustvuje razgovorima zajedno sa policijom i sa braniocima uhapšenih. Ovde već ima dosta proceduralnih grešaka i nelogičnosti – analizira Popović.

Podsetimo, Vanja Gorčevska je ubijena nekoliko sati nakon što je oteta, a njeno telo je nađeno nedelju dana kasnije.

Potraga za Vanjom je izazvala veliku pažnju u celom regionu, a veruje se da ju je otela grupa otmičara na čelu sa kontroverznim Ljupčom Palevskim Palčom.

Tokom otmice devojčice Vanje korišćen je i jedan podrum, gde je bila vezana, a potom stavljena u vreću za spavanje i izvedena iz zgrade, navodi TV24.blic.rs