Pogledajte tabelu snežnih dana za Beograd do kraja godine: Da li će biti snega 31. decembra

Region

Kad se u Beogradu očekuje sneg do kraja godine?

U ovo doba godine mnogi se uveliko nadaju snegu, ali za razliku od drugih delova Srbije, Beograd ove zime još nije bio zavejan. A kakve su šanse da se prestonica zabeli do kraja godine? Hoće li biti snega 31. decembra?

Odgovor na to pitanje daje grafikon Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U toj tabeli uz pojedine datume stoji oznaka za sneg.

Kako se može videti, prvi datum uz koji stoji snežna pahulja je utorak 12. decembar. Posle toga šansa za sneg postoji za čak šest vezanih dana, od 15. do 20. decembra. Isto je i za 23.

Mnoge će obradovati što pred doček Nove godine šansa za sneg postoji već od 29. decembra i RHMZ očekuje da će padati tog dana, kao i 30. i 31. decembra.

Podsetimo, nedavno je meteorolog Ivan Ristić na svojoj Facebook stranici dao detaljnije objašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime.

„Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona“, naveo je Ristić.

Prema njegovoj prognozi, mada nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu.

„Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“, istakao je meteorolog.

nova.rs