„Ovo je bestidno. Neko je sačekao da dete koje je preminulo pre četiri godine postane punoletno da bi poslao listić za glasanje“: Ogorčeni Željko Pantić, otac pokojnog Isaije, poslao je potresnu poruku

Region

Poslednjih par dana beogradski poštanski sandučići preplavljeni su pozivima za glasanje takozvanih fantomskih birača. Pored toga što listići stižu za lica koja ne stanuju na adresama na kojima su pozivi stigli, stižu i za lica koja su preminula. Tako je novinar Željko Pantić juče dobio poziv za glasanje na ime sina koji je preminuo pre četiri godine.

“Ovo je prvi put da je stigao poziv za glasanje za Isaiju, on je praktično postao punoletan između ovih i prethodnih izbora. Tako da bi predstojeći izbori bili prvi na kojima bi on glasao, da je ostao živ,” objašnjava za naš portal novinar Željko Pantić.

„Četiri godine nakon svoje smrti, naš Isaija dobio je poziv za glasanje i ne treba sumnjati da će kao i ostale mrtve duše pozvane na izbore, glasati iz groba za diktatora Srbije Aleksandra Vučića… Vučić do groba i iz groba…“, napisao je on na platformi X.

Građani se, vrlo verovatno sećaju Isaije, koji se više od dve godine lavovski borio sa tumorom na mozgu. U njegovoj borbi sudelovali su svi, čak su se i večiti rivali Zvezda i Partizan ujedinili kako bi sakupili neophodna novčana sredstva za Isaijino lečenje.

“Isaija je umro pre više od 4 godine, sa 15 godina, tako da nije mogao biti prijavljen ni na kakav spisak. To je krajnje bizarno, da neko sada šalje poziv za izbore,” kaže Pantić.

Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese osoba koje je vlasnik stana, odnosno kuće. To je i jedina osoba koja je ovlašćena i može da podnese ovaj zahtev.

Za dobijanje ove informacije potrebna su sledeća dokumenta:

“Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, zahtev napisan u slobodnoj formi u kom će se navesti da se traži informacija o tome ko je sve po prebivalištu prijavljen na navedenoj adresi. Na posletku, neophodno je i platiti taksu od 330 dinara i priložiti uplatnicu. Informacije o žiro računu i pozivu na broj mogu se dobiti u nadležnoj policijskoj upravi”, naveli su u organizaciji CRTA.

Sva ova dokumenta zatim se predaju na pisarnici nadležne policijske uprave, a odgovor će biti poslat poštom na adresu podnosioca zahteva u roku od 10 do 15 dana.

Ukoliko je na vašoj adresi, ipak, prijavljen neko koga ne poznajete, u Crti napominju da ne postoji mogućnost da tu osobu odjavite bez njenog pristanka.

“Međutim, možete da pokrenete proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica. Ovaj zahtev podnosi se lokalnoj policijskoj stanici i za to su potrebna sledeća dokumenta: Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, kopija dokumenta dobijenog od MUP-a u kome se nalazi informacija o građanima prijavljenim na vašoj adresi”, navode iz CRTA.nova.rs