VIDEO Makedonski ministar policije: Palevski se prvo krio u hotelu u Beogradu, uhapšen na ulici u Turskoj, a pronađena su i dva pištolja

Region

Ljupčo Palevski-Palčo, osumnjičen za otmicu i ubistva Vanje Đorčevske i Pančeta Žežovskog, uhvaćen je u Turskoj, saopštio je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski na vanrednoj konferenciji za novinare.

Palčo je osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva devojčice i frizer, a još četiri osobe, među kojima je i Vanjin otac, takođe se sumnjiče za učešće u ovom gnusnom zločinu.

Krivična prijava protiv ove petorke ima više od 100 stranica, rekao je on.

„Prvo kao čovek, kao roditelj i građanin Makedonije“, rekao je Spasovski, „kolege iz prijateljske Turske su javile da je planer, glavni koordinator i izvršilac ovih krivičnih dela je uhapšen“.

„To je poslednji deo ovog strašnog čina“, dodao je ministar.

On je ovu petorku opisao kao monstrume, koji su zaprepasili ne samo Makedoniju.

Rekao je i da je za Palevskim po hitnom postupku raspisana takozvana „crvena poternica“ Interpola, koja je vidljiva u celom svetu.

Prema rečima Spasovskog, Palčo je škodom ‘suberb’ odvezen u Beograd i ostavljen u hotelu.

„Zatim je ‘Land Roverom’ prevezen preko Bugarske u Tursku u grad Balikešir. Naši policajci su se sastali sa njihovim operativnim izvorom, a ovaj ih je obavestio da osumnjičeni odatle želi da ide u Istanbul i da se dogovorio sa taksistom. Ostao je u Balikeširu gde je uhapšen na ulici. To je bila poslednja karika gnusnog čina koji je nedostajao da se kaže da smo rešili slučaj. Procedura za ekstradicioni pritvor je u rukama Ministarstva pravde, a potom će izaći pred lice pravde. Pravda stoga treba da bude brza i u potpunosti sprovedena“, rekao je Spasovski na konferenciji za novinare.

On je dodao da je akcija Turske bila odlična i ponovo se zahvalio tamošnjoj policiji za odlično odrađen posao.

„Hvala i ministrima unutrašnjih poslova Srbije, Bugarske… Hrvatske koja je sama proverila da li je na njihovoj teritoriji, iako nismo tražili“, rekao je Spasovski.

On je pokazao i dokument turske policije kojim se potvrđuje hapšenje Palevskog. Njemu je određen pritvor od 48 sati.

Dodao je i da Palevski nije, kao što su javili makedonski mediji, na granici, već u unutrašnjosti Turske.

„Očekujem da se ekstradicija završi brzo“, rekao je ministar.

Makedonski ministar je dodao da su danas pronađena dva pištolja na teritoriji Skoplja koji će morati da se veštače, kako bi se utvrdilo da li su povezani s Vanjinim i Pančetovim ubistvima.

Na ulici je pronađen i telefon devojčice.nova,rs