Prvi sneg izazvao kolaps u Srbiji: U Sjenici vanredno stanje – Na planini 280 učenika zavejano i bez struje

Region

U mestu Rudno, na obroncima Golije, kao i na Goču, napadalo je između 30 i 40 centimetara snega. Delovi pomenutih planina su bez struje zbog kvarova na dalekovodima. Prvi veći sneg pao je na teritoriji opštine Ivanjica i napravio kolaps u nekim selima.

Kako navodi RTS, oko 280 učenika iz Srbije i Republike Srpske nalazi se u dečijem odmaralištu “Dobre vode“ na Goču, gde zbog kvara na dalekovodima i dalje nema struje. U većem delu Kosova i Metohije noćas i jutros pao je prvi sneg, a u višim predelima pada i dalje. Službe za održavanje puteva su kasno reagovale, te su se pojavili problemi u saobraćaju.

Prema upozorenju RHMZ, danas na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm.

Put koji vodi od sela Žur vodi ka Dragašu, u regionu Prizrena potpuno je pod snegom. Tamo je gotovo neprohodno, preneli su na društvenim mrežama učesnici u sabraćaju. Zbog snežnih padavina dogodila se i saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Priština-Gnjilane. Tri osobe povređene su u sudaru dva automobila, ali nisu životno ugrožene.

Usled jakog nanosa snega bio je otežan saobraćaj na putu Priština – Peć. Intervencijom službe za čišćenje snega saobraćaj je normalizovan ali se odvija sporije.

Prvi veći sneg na teritoriji opštine Ivanjica opet je napravio kolaps u pojedinim selima. U Maskovi su sva domaćinstva zbog kvara na repetitoru ostala bez struje, ali i bez signala na mobilnim telefonima.

“Struju nemamo satima i ne znamo kad ćemo je dobiti. Grejemo se na drva, ali nam je sva hrana u zamrzivačima i plašimo se sada da se ne pokvari. Telefoni nam se prazne, vezu nemamo nikakvu, nema ni signala. Ja sam išao do Katića, ali ni tamo nije bilo struje. Izgleda da ćemo kao nekada davno naši stari morati da se dozivamo sa brda na brdo”, rekao je meštanin Maskove Aleksa Zarić.

Prilazni putevi do njihovih kuća teško su prohodni, a situaciju otežava drveće koje je palo pod težinom snega. Meštani su se sami angažovali da ga uklone. “Poneli smo motorke kako bi prerezali stabla i uklonili ih sa prilaznih puteva. Mnogo drveća je palo i ne možemo da prođemo. Ovo je tek prvi sneg, a već je kolaps. Ne znam kako ćemo prezimiti zimu kad nam je struja najveći problem. Ovde ima puno dece, ali i bolesnih starijih ljudi”, kaže Zoran Cvetković.

U Rudnu na Goliji je do 30 centimetara snežnog pokrivača. Saobraćaj na toj planini funkcioniše. Do 40 centimetara napadalo je na Goču.

I u Rudnu i u delovima Goča nema struje, zbog kvarova na dalekovodima. Struje nema ni u studeničkom kraju. Visina snežnog pokrivača je oko 10 centimetara, sneg se ne zadržava na kolovozima i svi putevi su prohodni, ali vlažan sneg kida elektrokablove.

Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati. Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmerena temperatura je -5 stepeni, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.

Najviše posla u Zlatiborskom okrugu putari su imali preko Zlatibora i u Novoj Varoši.

Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija. Kritična tačka tokom ovih snežnih padavina jeste saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu, Duga Poljana. Međutim, za sada je situacija pod kotrolom.

Izvor: rts.rs